H Bόρεια Ελλάδα κοιτάει με αισιοδοξία την επόμενη ημέρα στον τουρισμό

από Ζαχαράκη Σοφία
sms

Η φετινή ΔΕΘ μας βρίσκει εν μέσω παραλλήλων προκλήσεων. Προκλήσεων υγειονομικών, γεωπολιτικών, περιβαλλοντικών. Στόχος για την επόμενη περίοδο, είναι να κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα υπέρβασης αυτών προκλήσεων και κρίσεων, θέτοντας τις βάσεις για την Ελλάδα της ερχόμενης δεκαετίας και των μεγάλων εξελίξεων που αυτή φέρνει.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ο ελληνικός τουρισμός έδειξε την αντοχή του, αντοχή που στηρίζεται στο μεράκι και την προσήλωση των ανθρώπων του. Φέτος ειδικά, τα στοιχεία δείχνουν δυναμική ανάκαμψη, ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν και του σχεδίου που ακολουθήθηκε με συνέπεια από την αρχή. Ο Ιούνιος έκλεισε κοντά στο 50% του 2019 (έτους – ιστορικού ρεκόρ για τον τουρισμό μας και τελευταία σαιζόν πριν από την πανδημία), ο Ιούλιος κυμάνθηκε γύρω στο 70% και ο Αύγουστος κινείται ανοδικά, ειδικά στους παραδοσιακά κορυφαίους από άποψη κίνησης τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Στην Βόρεια Ελλάδα, όπου σημαντική είναι η συνεισφορά του οδικού τουρισμού, τα στοιχεία μέχρι τώρα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και βάζουν υψηλά τον πήχη για την προετοιμασία μας για τις επόμενες χρονιές. Και όλα αυτά, παρά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δ στην πλέον κομβική στιγμή της τουριστικής περιόδου. Φυσικά, παραμένουμε διαρκώς σε επαγρύπνηση, ειδικά για τους κρίσιμους μήνες του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Και περαιτέρω, ήδη σχεδιάζουμε την επόμενη τουριστική περίοδο, με προτεραιότητες την κορύφωση της ανάκαμψης, και την διάχυσή της σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Στόχος είναι όλες οι περιοχές της χώρας να έχουν ενεργό συμμετοχή στην συνολική επάνοδο του ελληνικού τουρισμού σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης, και στην επόμενη του ημέρα. Μία ημέρα αρκετά διαφορετική. Μία ημέρα η οποία πρέπει να αποτελέσει αφορμή για μία συνολική αναθεώρηση της εθνικής μας τουριστικής πολιτικής, και ευκαιρία για τον ορθολογικό επανασχεδιασμό της, αφήνοντας πίσω ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος.

Θεμελιώδεις αρχές οι οποίες οφείλουν πλέον να διατρέχουν οριζόντια κάθε στρατηγική μας και δράση είναι αυτές της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Ώστε, η τουριστική ανάπτυξη του παρόντος και μέλλοντος να θεμελιωθεί σε μια σχέση αρμονίας και συμπληρωματικότητας ως προς το φυσικό και πολιτισμικό μας περιβάλλον, το οποίο είναι τόσο αναγκαίο να προστατεύουμε, τώρα περισσότερο από ποτέ. Ήδη, το περιβάλλον έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την χώρα μας. Αποτελεί για όλους μας λοιπόν, ύψιστο πατριωτικό καθήκον να λάβουμε το μήνυμα, και να αναπροσαρμόσουμε τις πολιτικές μας και τις δράσεις μας στα νέα δεδομένα με γνώμονα αυτές τις αρχές.

Προς τον σκοπό αυτό, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού, με μικρότερο αντίκτυπο για το περιβάλλον μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Δρομολογήσαμε ήδη πρωτοβουλίες για τον οινοτουρισμό, τον θρησκευτικό,  αεροπορικό, τον στρατιωτικό και ιστορικό τουρισμό, τον ποδηλατικό και ευρύτερα αθλητικό τουρισμό, τον συνεδριακό και εκθεσιακό τουρισμό. Από την άλλη, ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε τον εγχώριο τουρισμό. Ήδη προχωράμε στην νέα, βελτιωμένη μορφή του προγράμματος «Τουρισμός για όλους». Μάλιστα, ειδική είναι η πρόνοια που λαμβάνουμε για την στήριξη των περιοχών και πολιτών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην χώρα μας.

Αξιοποιούμε την μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για επενδύσεις στις υποδομές μας αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό μας μέσω της τουριστικής εκπαίδευσης. Στοχευμένα, αναδεικνύουμε ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να προσδώσουν ιδιαίτερη υπεραξία στο τουριστικό προϊόν της χώρας, όπως ο γαστρονομικός -στον οποίο μάλιστα η Θεσσαλονίκη έχει ξεχωριστή θέση μέσω της δράσης Cities of Gastronomy της UNESCO που προωθούμε-, ο ορεινός, ο αναρριχητικός, ο καταδυτικός, ο τουρισμός ευεξίας. παράλληλα, επενδύουμε στον άνθρωπο του τουρισμού, τον οποίο θωρακίζουμε και ενδυναμώνουμε με δεξιότητες και γνώσεις απαραίτητες ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και τα δεδομένα της νέας, σύγχρονης εποχής. Δίνουμε έμφαση σε προγράμματα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, ώστε ο ελληνικός τουρισμός να είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Στην προσπάθεια αυτή, η Θεσσαλονίκη φυσικά έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς στην πόλη λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία κάποιες από τις σπουδαιότερες δομές τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της χώρας μας. Το υψηλού επιπέδου έργο που παράγεται τόσο στο Ι.Ε.Κ. Τουρισμού της Περαίας όσο και στην Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης   συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του τουρισμού και την εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού συνολικά. Αυτό το έργο, με στοχευμένες ενέργειές μας, όπως ενδεικτικά είναι ο εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων σπουδών και του κανονισμού λειτουργίας των σχολών και η αναβάθμιση μετά από 11 χρόνια της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών μας, επιχειρούμε να θωρακίσουμε και να αναβαθμίσουμε έτι περαιτέρω.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει και κανένας προορισμός δεν πρέπει να μείνει πίσω. Η Βόρεια Ελλάδα, με τις αναβαθμισμένες υποδομές, το φυσικό περιβάλλον, το τοπικό και αυθεντικό χρώμα και τις μοναδικές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει σε  Έλληνες  και ξένους φιλοξενούμενους έχει την ιστορική ευκαιρία  να κοιτάξει με αισιοδοξία,αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα την επόμενη μέρα και στον τουρισμό.