Γιώργος Αβαρλής: Με τους διαγωνισμούς στο Δήμο Θεσσαλονίκης υπήρχε και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα

Ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής μιλάει στο MyPortal.gr ασκώντας σκληρή κριτική στον Γιάννη Μπουτάρη τον οποίο χαρακτηρίζει «αποτυχημένο» και τη διοίκησή του. «Με τους διαγωνισμούς υπήρχε και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ξεκινάει από την προκήρυξη  με τους όρους  συμμετοχής  και φτάνει στην διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών», τονίζει ενώ αναφέρεται και στην παράταξή που ανήκει, την «Ανοικτή Πόλη» αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ και την επιλογή υποψηφίου δημάρχου για το 2019.

 

Αν κάποιος παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα εξάγει το συμπέρασμα πως έχετε προσωπική κόντρα με τον Γιάννη Μπουτάρη. Γιατί;

Πράγματι δημιουργείται αυτή η αίσθηση και κατά την γνώμη μου είναι η επιδίωξή του. Η πραγματικότητα όμως μας δείχνει ότι ο κ. Μπουτάρης  είναι απλώς ένας αποτυχημένος συντονιστής μιας Διοίκησης όπου δεν «γνωρίζει που πατά και που πηγαίνει». Ποιό είναι το πρόγραμμα της «Πρωτοβουλίας». Μεγάλα λόγια με μηδέν αντίκρισμα. Τι να πρωτοθυμηθώ. Τελεφερίκ στο Σέιχ-Σούχ, αποτεφρωτήριο, πεταμένα χρήματα για λεωφορειολωρίδες   που δεν λειτούργησαν ποτέ. Είδαν  την καθημερινότητα της πόλης με τα μικρά –μεγάλα για κάποιους – προβλήματα όπως τα αδιάβατα πεζοδρόμια , τις λούμπες νερού στις διαβάσεις ,και τόσα άλλα. Τι να πρωτοθυμηθώ.

Ασκείτε σκληρή κριτική στη Διοίκηση αν και γενικότερα η «Ανοικτή Πόλη» είχε μια πιο ήπια στάση σε πολλά θέματα. Δεν έχει κάνει τίποτα σωστό;

Την στάση μου σε όλα τα ζητήματα την καθορίζει η συνείδησή μου και μόνον αυτή. Δεν συντάσσομαι με αυτούς που λένε ότι αυτή η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει τίποτε. Κατ’ αρχάς  και μόνον ότι τα «Δημήτρια» έφεραν το κάτι διαφορετικό στο Πολιτιστικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης  είναι από μόνο του πολύ σημαντικό. Η μεταμόρφωση της Πλατείας  Χρηματιστηρίου έδωσε έναν άλλο αέρα στην περιοχή. Αλλά δυστυχώς μένουμε σε αυτά τα ολίγα.

Υπάρχει θέμα με διαγωνισμούς αλλά και οικονομική διαχείριση στο Δήμο;

Με τους διαγωνισμούς υπήρχε και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ξεκινάει από την προκήρυξη  με τους όρους  συμμετοχής  και φτάνει στην διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών. Έχουμε περιστατικά στην Οικονομική Επιτροπή  όπου μας έρχονται  έντρομοι υπάλληλοι του Δήμου και ζητούν εξαίρεση από την επιτροπή ελέγχου  διότι οι γραμματικές τους γνώσεις είναι Δημοτικού. Στην οικονομική διαχείριση του Δήμου και βέβαια δεν υπάρχουν ατασθαλίες όπως  αυτές που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν -άλλωστε δεν αφήνει και πολλά περιθώρια το νομοθετικό πλαίσιο-  αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να ήμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν εστίες διαφθοράς. Το κυριότερο που πρέπει να κάνουμε είναι η ουσιαστική λειτουργία του τμήματος εσωτερικού ελέγχου. Ο κ. Μπουτάρης λέει ότι έχει το τμήμα αυτό σε πλήρη λειτουργία. Αλλά να μου επιτρέψετε λόγω  της πολυετούς  εμπειρίας μου σε ελέγχους  να έχω διαφορετική άποψη .

Στην «Ανοικτή Πόλη» οι διαδικασίες είναι πιο συμμετοχικές. Γιατί τελικά δεν γίνατε εσείς επικεφαλής και παρέμεινε η κα. Καλφακάκου;

Στην «Ανοιχτή Πόλη» υπήρξε η απόφαση να αναλάβω την εκπροσώπηση τα τελευταία δύο χρόνια . Επαγγελματικοί και Προσωπικοί λόγοι δεν μου το επέτρεψαν. Θεωρώ ότι και από την θέση του απλού Δημοτικού Συμβούλου δύναμαι να προσφέρω  τα βέλτιστα. Έτσι και αλλιώς μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές στη ζωή μας ίσως υπάρχει και κάτι καλύτερο από το να ασχολούμεθα με την πολιτική παραμένοντας βέβαια πάντα ενεργοί πολίτες.

Στις πολιτικές συζητήσεις ακούγονται ήδη ποικίλα σενάρια για το πρόσωπο που θα μπορούσε να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο το 2019. Ποιο θα ήταν κατά τη γνώμη σας το καλύτερο;

Το ποιόν θα στηρίξει ως υποψήφιο Δήμαρχο ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι δικό του ζήτημα και όχι δικό μου. Η άποψη μου είναι ότι όποια πρόσωπα ηγούνται Δημοτικών  Συνδυασμών   θα πρέπει να έχουν την μέγιστη αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.

No Comments Yet

Comments are closed