Γιατί όχι και η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ στη Θεσσαλονίκη;

Έναν μήνα πριν έγινε γνωστό πως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με την στήριξη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της ΕΝΠΕ απο την πλευρά των προσκείμενων στη ΝΔ αυτοδιοικητικών δυνάμεων. Δεδομένου ότι η ΝΔ στήριξε 11 στους 13 περιφερειάρχες που εκλέχθηκαν καθιστά τον Απόστολο Τζιτζικώστα ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την εκλογή. Έχει άλλωστε εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και ξεχωριστή εσωκομματική παρουσία που του δίνει το 20% που έλαβε προ 4 ετών στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόεδρο δεν θα εκλέξει βεβαίως μόνο η ΕΝΠΕ αλλά και η ΚΕΔΕ. Και εκεί οι γαλάζιες δυνάμεις έχουν καθαρό προβάδισμα και άρα λογικά τα βλέμματα στρέφονται στη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί τα πράγματα εξ αρχής ήταν πιο δύσκολα καθώς για την προεδρία της ΚΕΔΕ ενδιαφέρονται δύο δήμαρχοι απο το χώρο της ΝΔ: ο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Η Πειραιώς επιχειρεί να αποτρέψει τη διάσπαση των δυνάμεων με μια σολομώντεια ή μεσοβέζικη λύση: την κάθοδο σε κοινό ψηφοδέλτιο δίχως όμως επικεφαλής.

Στη συζήτηση ωστόσο για τις υποψηφιότητες μπήκαν και… γεωγραφικά κριτήρια. Κάποιοι λοιπόν αντί να κρίνουν τους υποψήφιους με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος για επικεφαλής των ανωτάτων συλλογικών (και στην ουσία συνδικαλιστικών) οργάνων των Δημάρχων και των Περιφερειάρχων, τους κρίνουν απο το που εκλέγονται.

Ενοχλήθηκαν έτσι λοιπόν κάποιοι επειδή οι κύριοι Τζιτζικώστας και Κυρίζογλου εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη. “Δεν μπορεί να προέρχονται από την Θεσσαλονίκη και οι δύο πρόεδροι”, λένε. Και καλλιεργούν το κλίμα ή ζητούν παρασκηνιακά ένας απο τους δύο να αποσυρθεί.

Αντί να κρίνουν με βάσει την ικανότητα του καθενός, βάζουν την πολιτική κρίση σε ένα ζύγι με βαρίδια παλαιοκομματικά κριτήρια, όπως αυτό της… γεωγραφικής ισορροπίας που βεβαίως έχει ξεπεραστεί. Ως πότε τελικά θα αποφασίζουν όσοι κινούνται μεταξύ πλατείας Συντάγματος και πλατείας Κολωνακίου;

No Comments Yet

Comments are closed