Γιατί η ΝΔ πετά την μπάλα στην κερκίδα…

Του Νίκου Οικονόμου

«Μην βιάζεσαι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί οι επιλογές της ΝΔ θα εξαρτηθούν από το χρόνο των εθνικών εκλογών. Άλλους υποψηφίους θα έχουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη κυβέρνηση και άλλους αν ο Μητσοτάκης είναι ήδη πρωθυπουργός». Η φράση ανήκει σε γαλάζιο στέλεχος που συνομιλεί καθημερινά με τον πρόεδρο της ΝΔ και αποτυπώνει τις σκέψεις που υπάρχουν στο επιτελείο της ΝΔ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εκεί όπου σήμερα το νούμερο 1 καθήκον είναι η προετοιμασία της νίκης του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Και όπου οτιδήποτε άλλο αντιμετωπίζεται ως το δένδρο που δεν πρέπει να κρύβει το δάσος.

Κατανοητή η μεγάλη στοχοπροσήλωση. Ας δούμε όμως τα δεδομένα. Υπάρχει περίπτωση οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν πριν από τις εθνικές εκλογές;

Μου φαίνεται σχεδόν απίθανο. Αν ψηφισθεί ο Κλεισθένης οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, οπότε το πιο ακραίο σενάριο είναι να πέσουν οι δύο εκλογικές μάχες μαζί (εθνικές και αυτοδιοικητικές). Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι μέχρι τότε η κυβέρνηση να αντέξει (πράγμα που σήμερα φαντάζει πολύ δύσκολο).

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι η ΝΔ: είτε γίνουν τον φετινό Οκτώβριο είτε τον Μάιο του 2019 (μαζί με τις ευρωεκλογές).

Η μόνη περίπτωση για να προηγηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές των εθνικών είναι αν προκύψουν άμεσα απρόβλεπτες ανατροπές με πρόωρες εκλογές και δεν ψηφισθεί ο Κλεισθένης. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά τον Μάιο του 2019 (μαζί με τις ευρωεκλογές) και η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές μετά τον Σεπτέμβριο του 2019. Προσωπικά δεν το βλέπω.

Στο διαταύτα: η ΝΔ θα πρέπει να προσανατολίζεται στο σενάριο που προβλέπει  ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με δική της κυβέρνηση.

Και αυτό σε τίποτα δεν την εμποδίζει να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο και στη φετινή ΔΕΘ τον εκλεκτό της για τον δήμο της Θεσσαλονίκης. Εχοντας στο σχεδιασμό της ότι ο γαλάζιος υποψήφιος θα δώσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με τη ΝΔ στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση.

Απλά πράγματα. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις για να πετάμε την μπάλα στην κερκίδα…

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed