Γιατί χάθηκε η μπάλα με τα μέτρα αντιμετώπισης της covid ;

Είναι πλέον φανερό ότι η κατάσταση με τα κρούσματα έχει ξεφύγει, η αγορά και κατά συνέπεια η οικονομία επιβαρύνεται σημαντικά. Τα νοσοκομεία στην Αττική είναι γεμάτα ενώ αύξηση των εισαγωγών παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Το ερώτημα είναι γιατί το πλέγμα των μέτρων απέτυχε ενώ είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα  τις δύο προηγούμενες φορές.

Τα lockdown λειτούργησαν αποτελεσματικό τον περασμένο Μάρτιο και Νοέμβριο. Η τρίτη δεν ήταν φαρμακερή και αντίθετα έφερε μόνο αρνητικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα.

Πρώτον, η αγορά έκλεισε και η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο χωρίς αυτό να αποτυπώνεται σήμερα. Η πραγματική κατάσταση θα φανεί μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης καθώς τότε οι αναστολές εργασίας δε θα επιτρέπονται και οι απολύσεις θα αυξηθούν ραγδαία όπως και τα λουκέτα.

Δεύτερον, ο αριθμός των κρουσμάτων, η διασπορά το ιού αντί να μειωθεί παρουσίασε σταδιακή αύξηση με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας.

Το αποτέλεσμα είναι αύξηση των κρουσμάτων με την οικονομία κλειστή. Συμπέρασμα : ότι χειρότερο.

Γιατί φτασαμε σε αυτό το σημείο ;

Στο πρώτο lockdown, οι πολίτες δεν γνώριζαν την διαμορφωμένη κατάσταση και η παρουσία του κ. Τσιόδρα έδωσε μια πειθώ ώστε όλοι να υπακούσουν στο άγνωστο και η κατάσταση να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Στο δεύτερο lockdown, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, η αύξηση των θανάτων και το μπλοκάρισμα των νοσοκομείων στην πόλη μας φόβισε τους πολίτες και υπήρξε πειθαρχία.

Στο τρίτο lockdown, η συμπεριφορά όλων είναι διαφορετική γιατί ο κόσμος έχει εκπαιδευτεί και δε φοβάται τον ιό όσο πριν. Επίσης, οι συναναστροφές αυξήθηκαν διότι οι περισσότεροι δεν εργάζονταν, τα σχολεία ήταν κλειστά με αποτέλεσμα οι παρέες για την απασχόληση των παιδιών να είναι απαραίτητες.

Η επιτροπή των ειδικών προχώρησε σε κλασικά μέτρα παρά το γεγονός ότι δεν απέδιδαν.

Υπήρχαν φωνές που έλεγαν ανοίξτε την αγορά ώστε ο κόσμος να είναι διάσπαρτος και ελεγχόμενος. Είναι γνωστό, πως οι ιδιοκτήτες τηρούν αυστηρά μέτρα πρόληψης και αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Μειώνεται η επιβάρυνση της οικονομίας και το κυριότερο οι χώροι συνωστισμού όπως η νέα παραλία, το Σέιχ Σου δεν συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου.

Αυτό σχέδιο επεξεργάζεται η επιτροπή ειδικών παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς έχουν αλλάξει γνώμη για τον χαρακτήρα των μέτρων.

Δεν είναι αρνητικό να αλλάζει κάποιος γνώμη, όπως η επιτροπή αλλά είναι αρνητικό να αναιρούν μέτρα για τα οποία όλα τα μέλη πίεσαν την κοινωνία για την εφαρμογή τους.

Είδομεν…

No Comments Yet

Comments are closed