Για διπλή αξιολόγηση Κομισιόν – ΔΝΤ οι θεσμοί στην Αθήνα

από Team MyPortal.gr
sms

Δύο ξεχωριστά “πορίσματα” θα ολοκληρώσουν οι εκπρόσωποι των 4 Θεσμών (Κομισιόν, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ) που κατεβαίνουν από τη Δευτέρα στην Αθήνα. Και τα δύο όμως έχουν ειδική σημασία καθώς από το “ύφος” τους θα επηρεάσει την πορεία του “δρόμου” που οδηγεί στις ελληνικές επιδιώξεις περί πλεονασμάτων και φοροελαφρύνσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ενεργώντας εκ μέρους της κοινοτικής πλευράς των Θεσμών) θα συντάξει την κρίσιμη τέταρτη αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να επιταχύνει το έργο της στο πεδίο των προαπαιτούμενων. Χθες το ΚΥΣΟΙΠ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησε στην άρση μιας σειράς εμποδίων για την παραχώρηση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, λόγω των διπλών εκλογών καθυστέρησε την προγραμματισμένη για τον προηγούμενο Ιούνιο έκθεσή του για την Ελληνική οικονομία (συντάσσεται βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του).

Σύμφωνα και με τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του, οι εκπρόσωποι του Ταμείου συνδυάζουν την παρουσία τους στην Ελλάδα (ως παρατηρητές για την αξιολόγηση της ΕΕ), με τα δικά τους “ραντεβού” και με την συλλογή νέων στοιχείων, ούτως ώστε να οριστικοποιηθεί η εν λόγω έκθεση.

Σημειώνεται ότι το πόρισμα του ΔΝΤ μπορεί να προηγηθεί χρονικά εκείνου της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, θα έρθει σε μία κρίσιμη συγκυρία. Αφενός γιατί έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αποπληρωμή περίπου 3 δισ. ευρώ από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ και αφ’ ετέρου καθώς στην εν λόγω έκθεση θα περιλαμβάνεται και ανάλυση βιωσιμότητας χρέους – DSA.

Ο λόγος για την πρώτη DSA με τα νέα δεδομένα. Δηλαδή μένει να φανεί αν θα δίνει ένα πρώτο στίγμα προθέσεων – περιθωρίων αναφορικά με το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί όχι μόνο η αποπληρωμή του εν λόγω ακριβού δανείου, αλλά και η αλλαγή δεδομένων στην αγορά ομολόγων και στο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου…
Σημειώνεται ότι ο Εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επισήμανε εκ νέου σήμερα ότι πάντα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε τη θέση ότι ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά φιλόδοξος και αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τα ραντεβού Σταϊκούρα

Οι πρώτες πολιτικές ζυμώσεις ξεκινούν πολύ πιο γρήγορα. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναχώρησε για το Ελσίνκι και τη Σύνοδο του Eurogroup που λαμβάνει χώρα αύριο το πρωί. Ενώ όμως στο πλαίσιο της εν λόγω συνόδου αυτό που αναμένεται είναι να γίνει μία παρουσίαση της κυβερνητικής πολιτικής (σ.σ. μάλιστα το θέμα Ελλάδα μπήκε στην ατζέντα εκ των υστέρων μαζί με την ανάλογη παρουσίαση του νέου Ιταλού υπουργού Οικονομικών), τα θέματα ουσίας θα τεθούν κυρίως στο περιθώριο.

Ο υπουργός Οικονομικών που θα συνοδεύεται από τον πρόεδρο του ΣΟΕ, έχει προγραμματίσει διαδοχικά ραντεβού με αξιωματούχους. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί διαδοχικά με την πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Εξυγίανσης (SRB) κ. Εlke König, τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Mário Centeno, τον επικεφαλής του ESM κ. Klaus Regling, τον αντιπρόεδρο της EBRD κ. Pierre Heilbronn, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Benoît Cœuré και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis.

Σε αυτές τις συναντήσεις αναμένεται να παρουσιαστούν οι ελληνικές θέσεις όχι μόνο για το ζήτημα δανείου του ΔΝΤ, αλλά και για τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο χρειάζεται η κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει τη νέα δημοσιονομική πολιτική.

Αυτός ο δρόμος “περνά” μέσα από την ενεργοποίηση της ρήτρας που προβλέπεται στη συμφωνία του 2018 αναφορικά με τη χρήση των κερδών ομολόγων για παρεμβάσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη, αλλά και (σε επόμενο χρόνο) από μία συνολική αλλαγή του στόχου των πλεονασμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να αποδείξει στα ραντεβού που ξεκινούν από τη Δευτέρα ότι βρίσκεται σε “τροχιά προσαρμογής”. Δηλαδή ότι έχει καταφέρει ή θα καταφέρει να καλύψει όλες τις εκκρεμότητες που έχει παραλάβει στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και εκτείνονται από το πεδίο του προϋπολογισμού και των ιδιωτικοποιήσεων έως το πεδίο της απομείωσης των “κόκκινων δανείων”, αλλά και των παρεμβάσεων στις αγορές.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει ότι προχωράει εμπροσθοβαρώς σε παρεμβάσεις που τονώνουν την ανάπτυξη αλλά και τις μεταρρυθμίσεις πέρα από τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στο μνημόνιο. Σε αυτό το πλαίσιο κατέθεσε χθες προς διαβούλευση το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

capital.gr