Γερμανία: Oικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης απορρίπτουν την κριτική για το πλεόνασμα

Η ομάδα των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης απέρριψε σήμερα τη διεθνή κριτική για το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και χαρακτήρισε την στάση υπέρ του προστατευτισμού του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλή στην παγκόσμια οικονομία.

«Το γερμανικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών είναι υψηλό, αλλά αυτό δεν σηματοδοτεί μια μακροοικονομική ανισορροπία», δήλωσε ο Κριστόφ Σμιντ, επικεφαλής της επιτροπής των ‘σοφών’, προσθέτοντας ότι οι προτροπές για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων είναι παραπλανητικές.

Η κυβέρνηση θα είναι καλύτερο να καταστήσει τη Γερμανία περισσότερο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα βοηθήσει να μειωθεί το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, δήλωσε ο Σμιντ. «Τα μέτρα προστατευτισμού που ζητά ο πρόεδρος Τραμπ απειλούν το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε η επιτροπή των οικονομικών συμβούλων.

Οι ‘σοφοί’ επανέλαβαν ότι θεωρούν τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «πολύ επεκτακτική» υπό το φως των οικονομικών εξελίξεων στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι αυξάνονται περαιτέρω οι επακόλουθοι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Η ΕΚΤ θα πρέπει συνεπώς να αρχίσει να περιστέλλει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το συντομότερο δυνατόν», ανέφεραν οι οικονομικοί σύμβουλοι. Η επιτροπή αναθεώρησε οριακά προς τα πάνω την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο 1,4%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι φέτος υπάρχουν λιγότερες εργάσιμες ημέρες, αναμένουν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7%. Για το 2018, η επιτροπή προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No Comments Yet

Comments are closed