Γερμανοί Φιλελεύθεροι: Δεν θέλουμε Grexit, αλλά ούτε και κούρεμα χρέους!

Με ένα μεγαλοπρεπέστατο «Nein» απάντησε ο βουλευτής και μέλος του προεδρείου του FDP Αλεξάντερ Γκραφ-Λάμπσντορφ στο ερώτημα της Deutsche Welle για το αν το FDP θα θέσει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο Γερμανός πολιτικός, ο οποίος στο παρελθόν είχε ασκήσει σκληρή κριτική απέναντι στην Ελλάδα και είχε ζητήσει ακόμη και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητους» παρόμοιους φόβους, ενώ στην ερώτηση αν το κόμμα του θα θέσει θέμα εξόδου απάντησε πάλι με τον ίδιο τρόπο και μονολεκτικά: «Nein».

Οπως διευκρίνισε «κανείς δεν θέλει ένα Grexit. Ούτε εμείς το θέλουμε. Ομως προϋπόθεση για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είναι η συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων. Όντος η εξέλιξη της πραγματικής οικονομίας είναι θετική», σημείωσε.

Προηγουμένως σε συζήτηση στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών ο κ. Λάμπσντορφ είχε δηλώσει πως θα πρέπει να δημιουργηθεί η δυνατότητα της εξόδου από την ευρωζώνη χωρίς ένα κράτος να χάνει την ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ. «Η σταθερότητα της ευρωζώνης είναι σημαντικότερη από τον αριθμό των μελών της», σημείωσε.

«Στο προσεχές μέλλον η γερμανική βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα. Ποια στάση θα τηρήσουν οι Φιλελεύθεροι;» ήταν το επόμενο ερώτημα. Σύμφωνα με τον κ. Λάμπσντορφ τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσει το κόμμα του εξαρτώνται από το κατά πόσο η εκταμίευση «είναι νόμιμη, είναι οικονομικά αποτελεσματική και θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εκείνα τα αποτελέσματα που θα καθιστούν την Ελλάδα οικονομικά δυναμική και δημοσιονομικά σταθερή. Αυτά είναι τα καθοριστικά κριτήρια».

Επίσης ρωτήθηκε για την απόφαση το Eurogroup να εξετάσει με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου δανειακού προγράμματος το ελληνικό χρέος και εφόσον κριθούν αναγκαία, να ληφθούν μέτρα που θα το καθιστούν βιώσιμο. Στο ερώτημα για το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι οι Φιλελεύθεροι να σεβαστούν αυτή τη δέσμευση ο κ. Λάμπσντορφ κατέστησε σαφές ότι η απόφαση δεν μπορεί να σημαίνει περικοπή του χρέους επειδή θα έστελνε το «λάθος μήνυμα» σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης. «Αν υπήρχε η δυνατότητα για κούρεμα δεν θα έδιναν σημασία στη δημοσιονομική σταθερότητα», σημείωσε. Λέγοντας ουσιαστικά «Nein» και στα σενάρια περί κουρέματος του χρέους.

No Comments Yet

Comments are closed