Γεώργιος Μπαχτσετζής στο MyPortal.gr: Μόνιμη λύση στο πρόβλημα των αιμορροίδων άμεσα και ανώδυνα!

Εξηγεί ο Γεώργιος Μπαχτσετζής,

Γενικός Χειρουργός – Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

www.bachtsetzis.gr

Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε όλο και περισσότερο για νέες τεχνικές μη-επεμβατικές, οι οποίες υπόσχονται να δώσουν μόνιμο τέλος σε ένα τόσο καθημερινό ζήτημα, αυτό των αιμορροιδων, που δυστυχώς αποτελεί ακόμα ένα θέμα ταμπού στις συζητήσεις μας. Διαβάζουμε όρους όπως Αιμορροιδοπλαστική (LHP), απολίνωση αιμορροίδων (HeLP), αιμορροιδοπηξία, μέθοδος ELITE κ.α. που μας κάνουν να μπερδευόμαστε. Μετά από εμβάθυνση καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι παραπάνω όροι σχετίζονται με τη χρήση του ιδιαιτέρως γνωστού στις χώρες του εξωτερικού Διοδικού Λέιζερ (Diode Laser). Το Διοδικό Λέιζερ υπόσχεται την αναίμακτη ή αλλιώς ελάχιστα επεμβατική πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης των αιμορροΐδων μας. Αφήνοντας, λοιπόν, τις εκάστοτε ονομασίες και εστιάζοντας στην τεχνολογία και χρήση της βασικής μονάδας του διοδικού λέιζερ, καλέσαμε το γνωστό Γενικό Χειρουργό, Γεώργιο Μπαχτσετζή να μας απαντήσει σε κάποια σημαντικά ερωτήματα.

Κύριε Μπαχτσετζή, θα θέλαμε να μας πείτε από έχουν ξεκινήσει οι επεμβάσεις με τη χρήση διοδικού λείζερ στην Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη;

Οι πρώτες επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά χρονολογούνται πίσω στο 1997-8. Έκτοτε, σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται νέες μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν όλο και πιο ξεκάθαρα τη σαφή υπεροχή θεραπείας των αιμορροΐδων με τη χρήση διοδικού λείζερ έναντι των κλασσικών επεμβατικών τεχνικών, όπως για παράδειγμα μέθοδοι LONGO, Milligan-Morgan, HAL ή THD. Στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης  αυτή η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος χρησιμοποιείται περισσότερο από μία δεκαετία τώρα και τα αποτελέσματά της είναι θεαματικά για τους ασθενείς.

Κατά τη γνώμη σας είναι ασφαλής η θεραπεία αυτή? Και, επίσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά με αυτή?

Καταφατικά απαντώ στο ερώτημά σας αναφορικά με την ασφάλεια της μεθόδου. Σημαντικός παράγοντας εδώ είναι η εμπειρία του εκάστοτε χειρουργού καθώς και η εξειδικευμένη εκπαίδευσή του στη χρήση της ειδικής μονάδος λέιζερ που απαιτείται για την πραγματοποίησή της Ελάχιστα Επεμβατικής Διαδικασίας.

Περιστατικά που δύναται να θεραπευθούν με αυτή τη μέθοδο είναι οι αιμορροΐδες 2ου έως και 4ου βάθμου, έπειτα από σωστή διάγνωση και αξιολόγηση του προβλήματος. Σε περίπτωση πάθησης 4ου βαθμού η οποία έχει παραμεληθεί, πραγματοποιείται ένας συνδυασμός κλασσικών επεμβατικών τεχνικών και χρήσης διοδικού λέιζερ, δίνοντας στον ασθενή γρηγορότερη ανάρρωση και αισθητά μειωμένο πόνο συγκριτικά με τη χρήση αμιγώς επεμβατικών τεχνικών.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η χρήση διοδικού λέιζερ (diode laser treatment) βρίσκεται ήδη για περισσότερα από 15 χρόνια στα Διεθνή Πρωτόκολλα Νοσοκομείων και Κλινικών για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα σε χώρες του Δυτικού Κόσμου.

Υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση της σύγχρονης αυτής τεχνικής σε κάποιους ασθενείς?

Σε γενικές γραμμές αντενδείξεις δεν υπάρχουν, μιλώντας πάντοτε στη βάσης μιας ορθής και τεκμηριωμένης διάγνωσης. Σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις χρόνιων προβλημάτων συζητείται και αποφασίζεται κάποιος συνδυασμός τεχνικών, αλλά καθώς κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό, η προ-επεμβατική αξιολόγηση είναι εκείνο το σημείο αιχμής που θα κρίνει τι μέλλει γενέσθαι.

Θα μπορούσατε γιατρέ να μας δώσετε μερικές πληροφορίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν έναντι παλαιότερων μεθόδων εφαρμογής?

Αρχικά, να υπογραμμίσουμε ότι αναφερόμαστε σε μία αμιγώς Αναίμακτη Τεχνική! Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε χειρουργικές τομές αλλά ούτε και ράμματα στην περιοχή. Τα περισσότερα των περιστατικών γίνονται με περιοχική-τοπική νάρκωση, εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, ή σε πιο δύσκολες καταστάσεις προχωρούμε με ελαφρά αναισθησία (μέθη). Η συνολική διάρκεια της διαδικασίας διαρκεί από 15’ έως 30’  λεπτά της ώρας. Η ανάρρωση είναι γρηγορότερη, δεν υφίσταται μετεγχειρητικός πόνος και διατηρείται ανέπαφος ο σφικτήρας. Το ενδεχόμενο πιθανών επιπλοκών είναι περιορισμένο στο ελάχιστο σε σχέση με παλαιότερες μεθόδους αντιμετώπισης της αιμορροιδοπάθειας. Κατάλληλο για ασθενείς που ακολουθούν αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή, καθώς δεν υφίστανται χειρουργικές τομές οι οποίες αυξάνουν το ρίσκο αιμορραγίας εξαιτίας της παραπάνω αγωγής. Τέλος, ο ασθενής δε λαμβάνει φάρμακα-παυσίπονα, καθώς δεν υπάρχει το αίσθημα του πόνου στην περιοχή και μπορεί να επανέλθει σε πλήρη δραστηριότητα συνήθως εντός μίας ημέρας από την ελάχιστα επεμβατική διαδικασία.

Επομένως, κ. Μπαχτσετζή μπορούμε να μιλήσουμε πλέον για οριστική λύση στο θέμα των αιμορροίδων?

Θα έλεγα με βάση την έως τώρα εμπειρία από τα περιστατικά μας κατά την τελευταία δεκαετία αλλά και σύμφωνα πάντα με τα διεθνή στοιχεία που δημοσιεύονται και επικυρώνουν τις απόψεις μας, ναι μπορούμε να μιλάμε για την πλέον σύγχρονη, αποτελεσματική, αναίμακτη, χωρίς πόνο και ταλαιπωρίες μέθοδο, η οποία δίνει μόνιμη λύση στο καθημερινό πρόβλημα της αιμορροιδοπάθειας πιο εύκολα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.

Ευχάριστα τα στοιχεία που μας καταθέσατε, γιατρέ. Κάτι τελευταίο, όμως: εφόσον μιλάμε για τελευταία τεχνολογία και χρήση λειζερ, μήπως πρέπει να σκεφτόμαστε και ένα κόστος απαγορευτικό να συνοδεύει την όλη διαδικασία;

Πολύ σωστά το θέσατε το ερώτημά σας. Διανύουμε όλοι μας μία περίοδο ιδιαιτέρως δύσκολη και καθένας γνωρίζει τους σκοπέλους που έχει να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητά του. Όμως, η χρήση διοδικού λέιζερ όχι μόνο δεν είναι απαγορευτική τιμολογιακά, αλλά θα τη χαρακτήριζα ως μία εφαρμογή με συγκριτικά μικρό κόστος, η οποία έως σήμερα που μιλάμε καλύπτεται από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες η/και ταμεία.

No Comments Yet

Comments are closed