Γεννηματά: Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις

Την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, προανήγγειλε η Φώφη Γεννηματά ανταποκρινόμενη θετικά στην έκκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά αναφέρει τα εξής:

“Με την καθοριστική παρέμβασή μας, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες. Άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες. Γιατί επιπλέον, η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας. Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό”, καταλήγει στη γραπτή δήλωσή της η κ. Γεννηματά.

Τέσσερις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις πορείες από τον Χρυσοχοΐδη

Στο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε τέσσερις νομοθετικές βελτιώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί σύγκλιση με την πρόταση που είχε καταθέσει ο Γιώργος Καμίνης, ως δήμαρχος Αθηναίων. Πρόκειται για τροποποιήσεις στο σκέλος του σχεδίου νόμου που αφορούν τις θεσμικές εγγυήσεις.

Ειδικότερα αποσύρεται η διάταξη με χροιά ιδιώνυμου,  που προέβλεπε ποινή φυλάκισης ενός έτους σε όποιον συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία που είναι απαγορευμένη.

Δεύτερον, για την απαγόρευση διαδήλωσης, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών. Αν δεν έχει απαντήσει στις τελευταίες 24 ώρες σημαίνει ότι συναινεί στην διάλυσή της.

Τρίτον, για την διάλυση μιας διαδήλωσης προστέθηκε ότι θα πρέπει όχι απλά να ενημερώνεται ο εισαγγελέας αλλά να παρίσταται και να συμφωνεί και εάν δεν παρίσταται να ενημερώνεται αμελλητί από την αστυνομία.

Τέλος και στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου που αφορά τις αυθόρμητες διαδηλώσεις η φράση «δύναται να επιτραπεί εφόσον ”, μετατρέπεται σε “επιτρέπεται εφόσον …”

No Comments Yet

Comments are closed