Γ. Βρούτσης: Ο μόνος Πρωθυπουργός που δεν έχει συνομιλήσει με τη ΓΣΕΕ είναι ο κ. Τσίπρας

από Team MyPortal.gr
sms

Η ανεργία, η αδήλωτη εργασία, οι κλαδικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός, το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, οι υψηλές εισφορές για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καθώς και οι προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ. με εκπροσώπους του προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, στα γραφεία της ΓΣΕΕ.

Επιπλέον, επί τάπητος τέθηκαν δύο κρίσιμα θέματα από μέρους της ΓΣΕΕ: του κοινωνικού διαλόγου ως δημοκρατικού κεκτημένου, καθώς και η πρότασή της για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, που θα λειτουργεί ως ο ατομικός «κουμπαράς» για κάθε εργαζόμενο. Με τη συνάντηση, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων της Ν.Δ. με τους κοινωνικούς εταίρους.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως «ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί θεσμικό κεκτημένο και αντηρίδα της δημοκρατίας», ενώ καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα πως είναι ο μοναδικός Πρωθυπουργός που δεν έχει συνομιλήσει -μέχρι σήμερα- με τη ΓΣΕΕ.

«Η Ν.Δ. με προσήλωση και σεβασμό απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους, συνεχίζει με όλους ανεξαιρέτως και ισότιμα τον διάλογο για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, και επιχειρήσεις. Υπερασπίζεται την υποχρεωτικότητα του κοινωνικού διαλόγου και το κάνει πράξη και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Άλλωστε, η δύναμη του πολιτικού διαλόγου, είναι να συζητάς με κάποιον έστω και αν διαφωνείς μαζί του», επεσήμανε ο κ. Βρούτσης.

Όπως εξήγησε, από την πλευρά της Ν.Δ. τέθηκαν τα ακόλουθα ζητήματα:

«Αποτελεί θέση μας η διατήρηση των κλαδικών συμβάσεων, δηλαδή του Ν.1876/1990, όπου η ορθολογική εφαρμογή του ενισχύει και λειτουργεί προς όφελος ταυτόχρονα και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας. Ωστόσο, θεωρούμε αναγκαία την συμπληρωματική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων -όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο- για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διάσωση των θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Βρούτσης.
Στο θέμα του κατώτατου μισθού ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. σημείωσε ότι «υπερασπιζόμαστε το Ν. 4172/2013, που σήμερα εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ στο παρελθόν καταψήφισε και αντιδρούσε λυσσαλέα. Ένας νόμος με τον οποίο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, αλλά μόνο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και της αντοχής της οικονομίας. Στο σημείο αυτό, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και διαφωνία εκ μέρους της ΓΣΕΕ».
Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως «επαναλάβαμε την ανάγκη κατάργησης του Ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου), καθώς δεν υπηρετεί τις αρχές ενός δίκαιου, ανταποδοτικού και ελκυστικού ασφαλιστικού συστήματος. Το “ξήλωμα” του Νόμου που επιχειρείται από το ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ημίμετρο και “μπάλωμα” που δεν επιλύει το πρόβλημα. Απλά το διαιωνίζει. Επίσης, τέθηκε η αναγκαιότητα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, όπως είχε κάνει πράξη η κυβέρνηση Σαμαρά στο παρελθόν. Ένα μέτρο που ενίσχυσε την απασχόληση και μείωσε την ανεργία. Επιπλέον, τέθηκε η ανάγκη περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και του ασφαλιστικού πλαφόν στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων».
«Με ενδιαφέρον ακούσαμε, επίσης, την πρόταση της ΓΣΕΕ για την ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, σχετικά με τη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου. Επί της αρχής συμφωνούμε, καθώς η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων αποτελεί διακηρυγμένη θέση της Ν.Δ. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα, θέτοντας σε υψηλή προτεραιότητα συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όπως είναι: η διασφάλιση της απόλυτης διαφάνειας, η χρήση των σύγχρονων και βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, η ισχυρή εποπτεία και η μη επιβάρυνση του μη μισθολογικού κόστους σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των μισθών», κατέληξε ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ.