Γ. Στουρνάρας: Πιο εφικτό ένα πλεόνασμα στο 2%

από Team MyPortal.gr
sms

Η ελληνική οικονομία αλλάζει πορεία προς το καλύτερο, γίνεται πιο εξωστρεφής, υπογράμμισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας όμως ότι το βάρος πρέπει να δοθεί εφεξής στην εξωστρέφεια και τις επενδύσεις. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη ΤV», ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν και στα χρόνια της κρίσης, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι «αν έγινε κάπου λάθος ήταν στην υπερβολική εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, ότι στην αρχή δεν έδωσε επαρκή προσοχή σε εναλλακτικά στοιχεία όπως η μείωση των δαπανών και οι ιδιωτικοποιήσεις και έδωσε υπερβολική έμφαση στην αύξηση των φόρων».

«Παρά τα λάθη, τις οπισθοδρομήσεις, κάναμε το σωστό. Ακόμη κι εκείνοι που φωνάζανε παλιά, πήρανε κάποια μέτρα, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Η απροθυμία του πολιτικού κόσμου να ληφθούν τα σωστά μέτρα για την έξοδό μας από την κρίση, μέτρα που έλαβαν για παράδειγμα οι Ιρλανδοί και οι Κύπριοι, που έδρασαν γρήγορα και με ομοφωνία και ομοψυχία εθνική, εδώ επεκράτησαν διχαστικές φωνές, μνημονιακοί αντιμνημονιακοί», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι το «προεκλογικό κλίμα ελπίζω ότι δεν θα επηρεάσει την εικόνα και πορεία της οικονομίας. Φόβος κάθε κεντρικού τραπεζίτη είναι ένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Δεν θέλω να πω περισσότερα, σε λίγο θα βγάλουμε την έκθεση της ΤτΕ».

Ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Η οικονομία αλλάζει πορεία, προς το καλύτερο, γίνεται πιο εξωστρεφής. «Η κρίση προκάλεσε σεισμούς, αλλά και θετικές αντιδράσεις, μειώθηκαν τα ελλείμματα, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα οι τράπεζες έχουν σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια. Βγαίνουμε από την κρίση με σαφώς συρρικνωμένο εθνικό προϊόν, που αρχίζει και αυξάνεται τώρα, αλλά με καλύτερα θεμελιώδη μεγέθη και αυτό έχει για το μέλλον πολύ μεγάλη σημασία.

Το βάρος πρέπει να το ρίξουμε, από εδώ και στο εξής, σε εξωστρεφείς κλάδους και στις επενδύσεις. Να έχουμε μια ανταγωνιστική οικονομία, οι κυβερνήσεις να κάνουν επενδύσεις στο τρίγωνο της γνώσης –έρευνα, καινοτομία, παιδεία. Αυτό το τρίγωνο που η μία κορυφή αλληλοτροφοδοτεί την άλλη.

Το spread έναντι του γερμανικού κρατικού ομολόγου έχει υποχωρήσει πολύ, ειδικά τις τελευταίες ημέρες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν προσδοκίες. Για να υλοποιηθούν όμως αυτές οι προσδοκίες πρέπει να γίνουν τα σωστά βήματα, για να προσελκύσουμε κεφάλαια μόνιμα, που θα έλθουν και θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Κυρίως μετοχικές συμμετοχές. Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι να καλύψει το επενδυτικό κενό -20-25 δισ. ευρώ- ώστε να μπορέσουμε να «απογειωθούμε» Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται οι σωστές πολιτικές. Δεν θα ρισκάρει ο άλλος μόνιμα τα χρήματά του στην Ελλάδα εάν δεν δει δεσμεύσεις μακροχρόνιες από το πολιτικό σύστημα της χώρας».

Για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. «Έχουμε πολύ λιγότερες τράπεζες και το μέλλον είναι δικό τους. Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες και από τις τράπεζες, και από την ίδια την ΤτΕ αλλά και την κυβέρνηση ώστε να απαλλαγούμε από το «κυλώνειον άγος» των κόκκινων δανείων».

«Έχουμε προωθήσει μια συστημική λύση, αλλά εάν θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια χρειάζεται μια συστημική λύση. Και αυτό δεν το απευθύνω μόνο στις κυβερνήσεις, αυτές που έχουμε αυτές που θα έλθουν, αλλά και στις αρχές τις ευρωπαϊκές.

Διευκρινίζοντας περί συστημικής λύσης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε τη σύσταση μιας «κακής» τράπεζας, ενός μέσου που θα μεταφέρονται τα κόκκινα δάνεια, χωρίς όμως να δημιουργεί ηθικούς κινδύνους και χωρίς να μειώνει τις προσπάθειες των τραπεζών να κάνουν και αυτές προσπάθειες.

Οι τράπεζες δουλεύουν σήμερα καλύτερα από το παρελθόν. Έχουν καεί από την κρίση, άρα είναι πολύ πιο προσεκτικές σε ποιους δανείζουν τα χρήματά τους».

Ο διοικητής της ΤτΕ παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα το ποσοστό φορολόγησης είναι υψηλό –ίσως η υψηλότερη φορολογία στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι ζήτημα που θίγει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Σαφώς υπάρχουν τρόποι να μειωθούν οι φόροι. Θα πρέπει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό με άλλους τρόπους. Σαφώς υπάρχουν τρόποι –αναγκαίο ένα μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής φιλικό προς την αναπτυξη. Κατά την άποψή μου πρέπει να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα γύρω 2% πιο εφικτό από το 3,5% -καλύτερο και για τους δανειστές, θα μεγιστοποιούσε την πιθανότητα βιωσιμότητας του χρέους παρά θα την ελαχιστοποιούσε», τόνισε.