Γ. Ορφανός: Είμαι βέβαιος πως θα είμαι στον 2ο γύρο

Το γιατί κατεβαίνει υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και τους άξονες του προγράμματός του παρουσιάζει σε συνέντευξή του στο MyPortal.gr ο Γιώργος Ορφανός.

Σημειώνει πως για να διεκδικήσει το Δήμο Θεσσαλονίκης άφησε μια σίγουρη έδρα στη Βουλή και πως ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του προ των αποφάσεων της ΝΔ, θέλοντας να δείξει πως δεν εξαρτήθηκε από την κομματική στάση.

Ο κ. Ορφανός δηλώνει βέβαιος πως θα είναι στον 2ο γύρο των εκλογών και εμφανίζεται αισιόδοξος για την επικράτησή του στο Δήμο και τονίζει: «Θα με ψηφίσει η μεγάλη πλειοψηφία των Νεοδημοκρατών, ισχυρό κομμάτι της Κεντροαριστεράς και πολλοί αδέσμευτοι».

Επίσης αναφέρει μια σειρά διαφωνιών του με τους Ν. Ταχιάο και Κ. Νοτοπούλου στην προσέγγιση λύσεων για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης αλλά δεν αποκλείει μετεκλογική συνεργασία για τη διοίκηση του Δήμου.

 

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γιατί συζητούσατε με τη ΝΔ για να έχετε τη στήριξη της και ευθύς εξ αρχής δεν ανακοινώσατε, ανεξάρτητα, την υποψηφιότητα σας;

«Να σας θυμίσω ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου έγινε τον περασμένο Οκτώβριο και προηγήθηκε κατά πολύ εκείνης του υποψηφίου, με τη στήριξη της ΝΔ. Συνεπώς, εγώ δεν περίμενα από κανέναν να μου δώσει την έγκριση για να προχωρήσω στην απόφαση μου να διεκδικήσω το δήμο Θεσσαλονίκης. Η έλλειψη διοίκησης στο δήμο και η αγάπη μου για τη Θεσσαλονίκη ήταν τα στοιχεία εκείνα που με ώθησαν να λάβω την τελική απόφαση και τίποτα άλλο. Άλλωστε, θεωρώ πως στις τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να έχουν ρόλο τα κόμματα καθώς οι ανάγκες και τα προβλήματα βρίσκονται πάνω από την οποιαδήποτε πολιτική ιδεολογία ή ιδεοληψία».

 

Κύριε Ορφανέ, θα σας ρωτήσω ευθέως. Σας ζητήθηκε από τη ΝΔ να αποσύρετε την υποψηφιότητα σας;

«Υπηρέτησα τη ΝΔ στην κεντρική πολιτική σκηνή για πολλά χρόνια. Ως μέλος της Βουλής και των κυβερνήσεων, στις οποίες διετέλεσα υπουργός, υπερασπίστηκα τις αρχές και τις αξίες της Κεντροδεξιάς. Ωστόσο, σήμερα που μιλάμε, η πορεία που ακολουθώ είναι διαφορετική, καθώς στο επίκεντρο της, βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, ο κεντρικός  δήμος. Θεωρώ λοιπόν ότι η προσπάθεια για μια καλύτερη πόλη, πρέπει να έχει συνοδοιπόρους τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους δημότες και όχι τα πολιτικά κόμματα. Για εμένα, αυτό έχει σημασία και όχι τυχόν πιέσεις που ασκήθηκαν ή ενδεχομένως να ασκηθούν από τον οποιονδήποτε μέχρι την ημέρα των εκλογών».

 

Υπάρχει μια κριτική στο πρόσωπο σας ότι «θυμηθήκατε» ξανά την αυτοδιοίκηση όταν κλείσατε την πορεία σας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τι απαντάτε;

«Κάποιοι μου λένε το αντίθετο ότι κακώς επέλεξα να διεκδικήσω το δήμο Θεσσαλονίκης, αντί για μια σίγουρη θέση στο κοινοβούλιο, στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, όπως έδειχναν όλες οι έρευνες. Και το έκανα αυτό επειδή θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη έχει δυνατότητες να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, σε μια περίοδο μάλιστα έντονων προκλήσεων. Άλλωστε, ένας πολιτικός πρέπει να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα της εποχής και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες. Αυτό, λοιπόν, θέλω να κάνω και για το δήμο Θεσσαλονίκης και πιστεύω ότι θα το πετύχω, με τη συνδρομή των δημοτών».

 

Πώς σχολιάζετε τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ερευνών;

«Μελετώ τις δημοσκοπήσεις, βρίσκομαι κοντά στους πολίτες καθημερινά, αναλύω όλα τα δεδομένα που περιέρχονται σε γνώση μου και μπορώ μετά βεβαιότητας να δηλώσω ότι θα βρίσκομαι στη μάχη της δεύτερης Κυριακής, εκφράζοντας την αισιοδοξία μου για το τελικό αποτέλεσμα. Θα με ψηφίσει η μεγάλη πλειοψηφία των Νεοδημοκρατών, ισχυρό κομμάτι της Κεντροαριστεράς και πολλοί αδέσμευτοι».

 

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών του Μαΐου;

«Για το δήμο Θεσσαλονίκης, το διακύβευμα είναι η Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, όπως είναι το λιμάνι, το αεροδρόμιο και τα πανεπιστήμια. Μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο τεχνολογίας, να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου για μία ευρύτερη περιοχή 80 εκατομμυρίων ανθρώπων. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με τη στήριξη του δήμου γιατί για εμάς, η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον».

 

Έχετε «σηκώσει» το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για το όνομα της γειτονικής χώρας αποφασίζουμε στις 26 Μαΐου ή για τα θέματα της πόλης; Ο δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει και κάτι άλλωστε για το θέμα.

«Η άποψη μου είναι ξεκάθαρη, είμαι αρνητικός σε οτιδήποτε δημιουργεί παρενέργειες. Υπάρχει μία Μακεδονία με ιστορική συνέχεια. Τελεία και παύλα. Από εκεί και πέρα, η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους μας, κάτι που φάνηκε και στα συλλαλητήρια και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρώ λοιπόν πως αυτό το μήνυμα θα σταλεί προς πάσα κατεύθυνση και στις επικείμενες εκλογές, διότι μην ξεχνάτε πως η ψήφος λειτουργεί και ως μορφή διαμαρτυρίας για τον απλό πολίτη. Πάντως, αν και τα περιθώρια αντίδρασης της αυτοδιοίκησης σε μια διακρατική συμφωνία είναι περιορισμένα, εξετάζουμε τους τρόπους με τους οποίους θα εκφράσουμε την διαφωνία μας έναντι της συγκεκριμένης συμφωνίας».

 

Με τον Νίκο Ταχιάο και την Κατερίνα Νοτοπούλου, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε στη διοίκηση του δήμου;

«Στις κατ’ ιδίαν επαφές που έχω κάνει κατά καιρούς σχεδόν με όλους τους συνυποψήφιους μου, είναι κοινό το ενδιαφέρον για τα προβλήματα και διάχυτη η αγωνία για το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η διαφορά μας έγκειται στους τρόπους προσέγγισης και εξεύρεσης λύσεων για τα τρέχοντα προβλήματα. Πάντως, πρόθεση μου είναι να συνεργαστώ με όσους δείξουν θετικό πνεύμα και διάθεση συνεργασίας διότι επιδιώκω την σύνθεση δυνάμεων, ως αναγκαία συνθήκη για να πάει η πόλη μπροστά».

 

Ποιες είναι οι βασικές προτάσεις του προγράμματος σας;

«Η ασφάλεια, η καθαριότητα και το κυκλοφοριακό είναι ζητήματα πρώτης γραμμής. Ειδικότερα, για το κυκλοφοριακό θα εκπονηθεί  και μια μελέτη, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε ένα ζήτημα που ταλανίζει επί δεκαετίες τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες ενώ θα αναζητήσουμε νέους χώρους στο κέντρο της πόλης για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης.  Εξίσου αναγκαία, όμως είναι και η διεύρυνση του κοινωνικού ρόλου του δήμου, ώστε να στηριχθούν πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και ασθενέστερες οικονομικά ομάδες. Αυτά είναι ορισμένα στοιχεία από τις προτάσεις-λύσεις που περιλαμβάνονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο μας για τη Θεσσαλονίκη,  το οποίο θα παρουσιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα ανά τομέα ξεχωριστά».

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed