Γ. Κωνσταντινίδης: Η αποχή δεν είναι διαμαρτυρία

Την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές σημειώνει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης στο MyPortal.gr σημειώνοντας πως η αποχή δεν στέλνει μήνυμα διαμαρτυρίας. Ο κ. Κωνσταντινίδης με τη διπλή του ιδιότητα, αυτή του υποψηφίου Ευρωβουλευτή και του υπεύθυνου επικοινωνίας της καμπάνιας του Ποταμιού, αναφέρεται στο διακύβευμα των Ευρωεκλογών και στο στόχο του κόμματός του απέναντι στην πόλωση που καταγγέλλει πως επιδιώκουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η πρώτη ερώτησή μου αφορά την ιδιότητά σας ως υπεύθυνου επικοινωνίας της καμπάνιας του Ποταμιού για τις ευρωεκλογές. Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται η καμπάνια σας;

Η καμπάνια του Ποταμιού στοχεύει σε όλους τους πολίτες που απεχθάνονται την πολιτική του κομματικού συμφέροντος και το πολιτικό ψέμα. Τα δύο από τα σποτάκια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει καυτηριάζουν ακριβώς τους πολιτικούς που δεν έχουν σε τίποτα να τάζουν ασύστολα, να ψεύδονται και να απολαμβάνουν τη χλιδή της εξουσίας ανενόχλητοι, όσο εμείς τους γυρίζουμε απλώς την πλάτη και δεν πάμε στις κάλπες. Η αποχή δεν καταγράφεται ως διαμαρτυρία, ούτε αλλάζει τα μυαλά και τη συμπεριφορά των κομμάτων που λαμβάνουν την εξουσία. Για αυτό και η καμπάνια μας επικεντρώνεται σε αυτό το κοινό που μην έχοντας άλλον τρόπο να εκφράσει την απέχθειά του για τα κόμματα του παλαιού και του νέου δικομματισμού, μένει στο σπίτι του την ημέρα των εκλογών. «Δες το σοβαρά. Πάρτο προσωπικά», όπως τους λέει ο ράπερ στο σχετικό σποτάκι!

Παρακολουθώ ότι σε επίπεδο περιεχομένου, το Ποτάμι εστιάζει στην επικοινωνία του στα ευρωπαϊκά θέματα. Πιστεύετε ότι απασχολούν τους πολίτες τα θέματα της Ευρώπης ή ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά ζητήματα;

Οι πολίτες δεν ακούνε για την Ευρώπη από τα κόμματα και είναι μοιραίο να μη σκέφτονται για την Ευρώπη. Βλέπουν όλη μέρα τον έναν να πετά λάσπη στον άλλον, να αναλώνονται σε ευφυολογήματα και τα περισσότερα μέσα να σιγοντάρουν αναπαράγοντας τις ατάκες τους. Στην καλύτερη περίπτωση θα άκουσαν στην παρουσίαση των Ευρωψηφοδελτίων τους καμιά λέξη για «την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών». Κούφια λόγια.

Η συζήτηση για τις πολιτικές που θα πρέπει να βάλει μπροστά η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή των μεταναστευτικών ροών, για την ενίσχυση της άμυνάς της έναντι τρίτων ή για την επίτευξη της οικονομικής ένωσης μέσω ενός κοινού προϋπολογισμού δε συζητήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε θολά ότι οι Ευρωεκλογές είναι η μάχη κατά της κακιάς Ακροδεξιάς. Και η ΝΔ είπε ευθύς εξαρχής ότι οι Ευρωεκλογές είναι το πρώτο ημίχρονο για τις βουλευτικές εκλογές. Ιδεοληψίες και στυγνό κυνήγι για την εξουσία. Οι πολίτες που βλέπουμε στις περιοδείες διαβάζουν το φυλλάδιο με τις 27 θέσεις μας για την Ευρώπη -από την τύχη του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus μέχρι τον διαμοιρασμό προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βάση του μεγέθους και των δυνατοτήτων κάθε χώρας υποδοχής- και απορούν που δεν έχουν ξανακούσει τίποτα για όλα αυτά από τα άλλα κόμματα.

Πώς νομίζετε ότι μπορείτε να σπάσετε την πόλωση που δημιουργούν τα δύο κόμματα εν όψει των ευρωεκλογών;

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στους πολίτες. Και όταν πνίγεσαι, τον ψάχνεις τον αέρα απεγνωσμένα. Οι άνθρωποι του Ποταμιού και ο λόγος του Ποταμιού, τόσο ως προς το ύφος, όσο και ως προς το περιεχόμενό του, είναι ο φρέσκος αέρας που ζητούν όλο και περισσότεροι. Τον φρέσκο αέρα δε θα τον φέρουν οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ που με τη συμπεριφορά τους και την αναποτελεσματικότητά τους έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015. Αυτόν τον προσφέρουν οι άνθρωποι του ψηφοδελτίου του Ποταμιού. Αλλά και η πολιτική συνέπεια του κόμματος, αρετή σπάνια για τα πολιτικά ήθη της χώρας.

Το Ποτάμι έκανε ευθεία αναφορά στην κακή εικόνα του κοινοβουλίου στη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Πόσο κεντρικό είναι τελικά αυτό το στοιχείο ως επιχείρημα στον προεκλογικό σας λόγο;

Η συζήτηση της περασμένης εβδομάδας στο κοινοβούλιο είναι ένα ακόμα τεκμήριο της αισχρότητας με την οποία αντιμετωπίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία η κυβέρνηση Τσίπρα. Άρπαξε την ευκαιρία που της πέταξε η ΝΔ και αποφάσισε να μαντρώσει τους βουλευτές της πίσω από μια διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην οποία ήξερε ότι δε θα συζητήθεί τίποτα απολύτως. Η χώρα έχει ανάγκη από μια δυναμική αντιπαράθεση ιδεών και προτεραιοτήτων για το μέλλον της χώρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ προτιμούν τη συσκότιση. Προτιμούν να συζητούν τρεις μέρες για τις κουμπαριές της οικογένειας Μητσοτάκη και τις άθλιες μαντινάδες του Πολάκη. Να καθυβρίζει ο ένας τον άλλον για το παρελθόν των πατεράδων τους σαν τους ψευτονταήδες της γειτονιάς. Το Ποτάμι δε συμμετείχε σε αυτόν τον θλιβερό κατήφορο και είμαστε περήφανοι για αυτό. Οι εικόνες και οι κραυγές στο κοινοβούλιο ήταν ντροπιαστικές. Το Ποτάμι έρχεται να προσφέρει μια άλλη νοοτροπία, έναν άλλο λόγο και μια άλλη αισθητική στην πολιτική.

No Comments Yet

Comments are closed