Γ. Κωνσταντινίδης: 4+1 προβλέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου

sms

Οι αυριανές εκλογές είναι το αντίστοιχο ενός από εκείνους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες των ομίλων του Μουντιάλ μεταξύ της Βραζιλίας και μίας εκ των μικρών ασιατικών ή αφρικανικών χωρών με τα εξωτικά ονόματα. Εκλογές πολύ χαμηλού ενδιαφέροντος λόγω του προεξοφλημένου αποτελέσματος. Η Ευρωκάλπη σφράγισε την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας -η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι δημοσκοπικά ήταν ορατή ήδη από το φθινόπωρο του 2016- ακόμα και στα μάτια των πλέον επιφυλακτικών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που φοβούνταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εφτάψυχος και των πλέον ενθουσιωδών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που πίστευαν ότι η τακτική παροχών θα απέδιδε. Έτσι, η πλέον σημαντική πρόβλεψη, αυτή για τον νικητή κάθε εκλογικής αναμέτρησης είναι πλέον περιττή, καθώς η Νέα Δημοκρατία πορεύεται προς διεύρυνση της νίκης της σε καθαρά διψήφια νούμερα που θα της εξασφαλίσουν, σε συνδυασμό με την υψηλότερη πιθανότητα συμμετοχής των δικών της ψηφοφόρων, την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Όμως πέραν από το ερώτημα του νικητή, για τις αυριανές εκλογές υπάρχουν και ερωτήματα που αφορούν τα κόμματα της αυριανής αντιπολίτευσης. Παρακάτω περιγράφονται και απαντιούνται τέσσερα από αυτά:

  • Ερώτηση 1η: «Έχουν πετάξει λευκή πετσέτα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2015;»

Το 2015 ήταν 36 στους 100 Έλληνες. Από αυτούς οι 12 αρνούνται να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και δύο περίπου χρόνια. Μένουν πιστοί στον ΣΥΡΙΖΑ οι 24, αυτοί που τον στήριξαν άλλωστε στις Ευρωεκλογές. Οι 3 έχουν ήδη καταλήξει στην αγκαλιά της ΝΔ. Οι άλλοι 9 έμειναν μάλλον στο σπίτι τους στις Ευρωεκλογές του Μαϊου. Τι θα πράξουν όμως τελικά στις εθνικές εκλογές; Τα νούμερα μαρτυρούν ότι 3 από αυτούς θα στηρίξουν τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά. Όμως οι υπόλοιποι 6 έχουν πετάξει λευκή πετσέτα. Παραίτηση. Αποχή από την κάλπη. Προσδοκίες που διαψεύστηκαν. Προσδοκίες που δεν ξαναγεννιούνται. Ίσως και από κανέναν άλλον.

  • Ερώτηση 2η: «Θα επιβραβεύσουν ή θα τιμωρήσουν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ τη Γεννηματά για την απόφασή της να οδηγήσει τον Βενιζέλο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας;»

Ήταν απόφαση υψηλού ρίσκου. Πρώην αρχηγός του κόμματος, προβεβλημένος κοινοβουλευτικός, πρόσωπο αναφοράς της σαμαρικής περιόδου, σύμβολο της προσέγγισης του κεντρώου χώρου με τη δεξιά. Και ξαφνικά τίθεται ουσιαστικά εκτός της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Φέρνει ή διώχνει ψήφους η απόφαση αυτή; Τα νούμερα δείχνουν ότι ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε εξαιρετικά χαμηλή δημοτικότητα στο εκλογικό σώμα -χαμηλότερη από άλλα πρόσωπα ακόμα και στην εκλογική του περιφέρεια, με τα μεγαλύτερα προβλήματά του να εντοπίζονται στη χαμηλή οικειότητα και στη σύνδεσή του με το παρελθόν. Υπό αυτό το πρίσμα, η απομάκρυνση Βενιζέλου δε θα βλάψει το ΚΙΝΑΛ. Από την άλλη μεριά, ούτε θα το ευνοήσει γιατί απλούστατα ο Βενιζέλος δεν είναι το μόνο σύμβολο του κυβερνητικού παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ. Η ψήφος για το ΚΙΝΑΛ είναι μια βαθιά ριζωμένη ψήφος. Μια αμετακίνητη ψήφος. Αλλά και μια ακανθώδης ψήφος. Για αυτό και τα ποσοστά του θα μείνουν στάσιμα.

  • Ερώτηση 3η: «Είναι η Ελληνική Λύση η νέα αγαπημένη του ακροδεξιού ακροατηρίου;»

Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής έπεσαν. Εξοντώθηκε όμως το Κακό; Ή μήπως οι ψηφοφόροι της ΧΑ βρήκαν καταφύγιο κάπου αλλού χωρίς να αλλάξουν ούτε στο ελάχιστο τις αξίες και τα πιστεύω τους; Η πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής συνέπεσε με την εμφάνιση ενός νέου κόμματος με λόγο ξενοφοβικό, υπερθενικιστικό, μηδενιστικό, της Ελληνικής Λύσης. Ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΧΑ του 2015 εκδηλώνεται θετικά για την Ελληνική Λύση. Η σύνδεση μοιάζει να είναι προφανής. Το ένα τρίτο της δύναμης της Χρυσής Αυγής που χάθηκε γέμισε τη δεξαμενή της Ελληνικής Λύσης. Και η ροή ίσως συνεχιστεί σε ένα βαθμό στις εθνικές εκλογές χωρίς ωστόσο το άθροισμα των ψήφων των δύο κομμάτων να μεταβληθεί. Ο Βελόπουλος δήλωσε ότι θα ήταν τιμή του να εξοντώσει τη ΧΑ. Ας αναρωτηθούμε όμως ποιο θα είναι το τίμημα.

  • Ερώτηση 4η: «Κερδίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης τους απολιτίκ ψηφοφόρους;»

Οι φωτογραφίσεις σε γυαλιστερά περιοδικά και οι βραδινές εναλλακτικές εμφανίσεις με μηχανή και πουκάμισα «απέξω» παραπέμπουν περισσότερο σε τηλεοπτικό σταρ παρά σε επαγγελματία πολιτικό, από αυτούς που απεχθάνεται μερίδα των αποξενωμένων από την πολιτική ψηφοφόρων. Τον βλέπουν όμως έτσι και οι ψηφοφόροι; Μάλλον ναι, το ποσοστό που συγκεντρώνει το ΜΕΡΑ25 μεταξύ των ψηφοφόρων που δηλώνουν μηδενικό ενδιαφέρον για την πολιτική ή εκείνων που απείχαν από τις εκλογές του 2015 φτάνει το 5%. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι trendy και αυτό αρκεί για να του δώσει την εμπειρία μιας τουλάχιστον κοινοβουλευτικής θητείας.

Σε μια εκλογική αναμέτρηση δεν επιλέγουμε μόνο τον νικητή και την κυβέρνηση, αλλά και τη σύνθεση του κοινοβουλίου και κατά συνέπεια αξία έχει η διαμόρφωση του συνολικού αποτελέσματος. Κατά αντιστοιχία, σε μια εκλογική ανάλυση, αξία έχει η προσέγγιση των πιο λεπτών ερωτημάτων της κάλπης. Αυτά αξίζει να φωτίζουμε και πριν και μετά την αναμέτρηση.

* O Γιάννης Κωνσταντινίδης είναι αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας