Γ. Κατρούγκαλος: Αν πιστεύει η ΝΔ πως η κυβέρνηση δεν έχει την δεδηλωμένη μπορούν να προβούν σε πρόταση δυσπιστίας

Τις αντιδράσεις μετά τη συμφωνία της Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας σήμερα στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας πως «ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του», προτείνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση να προβεί σε πρόταση δυσπιστίας.

«Εμείς στην πραγματικότητα επιμένουμε σε μία εθνική γραμμή που ένωνε το 2007 όλα τα κόμματα εκτός από το ΛΑΟΣ. Το μεγάλο πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι πως το 2018 ο κ. Μητσοτάκης λέει όσα έλεγε ο κ. Γεωργιάδης το 2007 που χαρακτήριζε εθνικά επικίνδυνη την τότε υπουργό εξωτερικών κα. Μπακογιάννη», επισήμανε στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός.

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «Άκουσα ερώτηση για το πώς εξασφαλίζεται η συμφωνία. Για να μπει μία χώρα στο ΝΑΤΟ δεν αρκεί η πρόκληση πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή. Αυτό που περιλαμβάνει η συμφωνία είναι πως δεν θα υπάρξει κύρωση εάν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Εμείς ακολουθούμε την Εθνική γραμμή άρα δεν είμαστε απομονωμένοι».

Όσον αφορά τις πιέσεις για δημοψήφισμα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων, όμως πρέπει να αποφευχθούν τα δημοψηφίσματα όταν υπάρχει συναισθηματική φόρτιση. «Εμείς στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα φέρουμε ρύθμιση που θα αναφέρει πως με 500.000 υπογραφές θα γίνεται δημοψήφισμα η Νέα Δημοκρατία θα την ψηφίσει;», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα από την συμφωνία κερδίζει ότι δεν διαιωνίζεται το όνομα Μακεδονία, απελευθερώνουμε σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο για να αξιοποιηθεί στα φλέγοντα με την Τουρκία. Αυτό που κερδίζουμε είναι πως η ταυτότητά τους δεν περιλαμβάνει σχέσεις σφτετεριστικές με την Ελληνικότητα και τον Μέγα Αλέξανδρο. Τα Σκόπια είναι υποχρεωμένα να προχωρήσουν σε Συνταγματική αναθεώρηση και σε πλήρη άρση του αλυτρωτισμού. Αυτό που δώσαμε είναι το αυτονόητο, ταυτότητα που θα ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική ιστορία», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας το κέρδος που έχει η Ελλάδα από αυτή τη συμφωνία.

No Comments Yet

Comments are closed