Γ.Αμανατίδης: Ο Ελληνισμός είναι ενωμένος και ενωμένος πρέπει να εκπροσωπείται και στη Βουλή

από Team MyPortal.gr
sms

«Ο Ελληνισμός είναι ενωμένος και μολονότι η ψήφος στις εκλογές της πατρίδας ήταν ένα από τα πάγια αιτήματα της Ομογένειας μαζί με τη διευκόλυνση των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, θεωρώ ότι ενωμένος πρέπει να εκπροσωπείται και στη Βουλή» επεσήμανε ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

«Και γι’ αυτό κάναμε την πρόταση για εκλογικές Περιφέρειες και ενιαίο ψηφοδέλτιο- δεν χρειάζεται ξανά η παλιά νοοτροπία του μπλε, κόκκινου, ροζ, μαύρου ή οτιδήποτε. Χρειάζεται να είναι ενωμένος και χρειάζεται να εκπροσωπείται ενωμένα στο ελληνικό Κοινοβούλιο» τόνισε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Ολόκληρη η ομιλία:

«Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω, όσους βρίσκονται από τους ομογενείς μας, στην αίθουσα αυτή, με όλες τις δυσκολίες που γνωρίζω ότι υπάρχουν και που βρίσκεστε εδώ.

Επίσης όσους ομογενείς- και δώσαμε τη δυνατότητα και σαν Επιτροπή- να στείλουν στην Επιτροπή με email τις απόψεις τους και τα υπομνήματα, τα οποία έχουν πάρει οι Εισηγητές των Κομμάτων και θα πάρουν όλοι οι Βουλευτές της Επιτροπής.
Θέλω να εκφράσω δύο-τρεις σκέψεις μου, οι οποίες βγαίνουν από τη συζήτηση και τα όσα έχουν ακολουθήσει.
Καταρχήν, δεν θα μπω στον πειρασμό ενός παιχνιδιού «blame-game», το οποίο δεν δίνει μηνύματα, συνολικά, του πολιτικού συστήματος, προς την Ομογένεια. Το μόνο που θα πω είναι, ότι αυτά που ακούστηκαν από τον Ειδικό Αγορητή της Ελληνικής Λύσης, σε λάθος Κόμμα απευθύνονται, γιατί οι θέσεις οι δικές μας είναι τελείως διαφορετικές.

Ήθελα να πω στους ομογενείς μας, ότι βεβαίως η ψήφος των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού και η διευκόλυνση, είναι ένα από τα πάγια αιτήματα και πόθους και αγώνες που έδωσε η Ομογένεια.

Εάν, αγαπητοί φίλοι-συμπατριώτες, εξαντληθεί αυτό και τη συμμετοχή της Ομογένειας την βλέπουμε μέσα από την αναβάθμιση μόνο με τις εκλογές, να ξέρετε, κατά την προσωπική μου άποψη, έχουμε αποτύχει σαν Έλληνες.

Νομίζω, ότι ο Ελληνισμός ενωμένος- και γι’ αυτό κάναμε την πρόταση για εκλογικές Περιφέρειες και ενιαίο ψηφοδέλτιο- δεν χρειάζεται ξανά την παλιά νοοτροπία του μπλε, κόκκινου, ροζ, μαύρου ή οτιδήποτε. Χρειάζεται να είναι ενωμένος και χρειάζεται να εκπροσωπείται ενωμένα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ως εκ τούτου, η πρόταση η δική μας, ναι είχε κλειστή εκπροσώπηση και ότι δεν θα μετράει στο γενικό αποτέλεσμα. Θεωρώ όμως, ότι από αυτά που εκφράστηκαν εδώ, οι απόψεις της Ομογένειας συγκλίνουν πιο πολύ στο εξής: Δηλαδή, κανένας περιορισμός- υπάρχει ιθαγένεια του αίματος- δεύτερον, εκλογικές Περιφέρειες και ένα Σώμα εκλεγμένων από την Ομογένεια- μέχρι 12- οι οποίοι θα είναι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν θα μετράει στο γενικό αποτέλεσμα- δεν θα σας το κρύψω αυτό, στο γενικό αποτέλεσμα όχι, γιατί έχουμε θέματα, όπως γνωρίζετε και τα εκλογικά μας συστήματα «παίζουν» από την απλή αναλογική έως την πολύ ενισχυμένη αναλογική με τους 50- και βεβαίως για την επιστολική ψήφο θέλω να γνωρίζετε το εξής. Υπήρξε μια διακομματική επιτροπή στο Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία είχε και στελέχη από άλλα Κόμματα. Συνολικά ομόφωνα• γι’ αυτό το θέμα μόνο την επιστολική ψήφο, η επιτροπή- η οποία ήταν από εμπειρογνώμονες, επιστήμονες και πήρε τη διεθνή εμπειρία, πήρε την Επιτροπή της Βενετίας, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα των ανθρώπων- ομόφωνα κατέληξε, ότι τουλάχιστον σε αυτό το σημείο, η επιστολική ψήφος για αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτή. Υπάρχει ένα δίκαιο και σε αυτό που λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα, σε σχέση με την πολιτική κίνηση να ψηφίσει και ένα τρίτο θα πρόσθετα εγώ, ότι αυτό το οποίο μπορεί και πρέπει και θέλετε για έξω, πρέπει να το κατοχυρώσουμε και μέσα. Ένας κάποιος, ο οποίος ζει στην Κρήτη και πάει να ψηφίσει στον Έβρο, έχει μεγάλες αποστάσεις και αυτός, δηλαδή θα πρέπει να δίνεις στο δικαίωμα της επιστολικής ψήφου για όλο το εκλογικό Σώμα. Αυτά ήθελα να σας τα μεταφέρω.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή νομίζω ότι το μήνυμα που πρέπει να βγει, είναι ότι οι συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις που κάνουν όλα τα Κόμματα και το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να βγει από εδώ είναι, ότι τα Κόμματα καθίσανε, είδαν- ο καθένας έχει και τη δική του ιδεολογία, δεν είναι κάτι το οποίο είναι χωρίς ιδεολογία- να μην εξαντληθεί όμως όλη αυτή η κίνηση περί της αναβάθμισης της συμμετοχής του Ελληνισμού, στο δικαίωμα της ψήφου.

Νομίζω ότι από εκεί και μετά θα πάμε ξανά στις παλιές παθογένειες. Είμαστε ικανοποιημένοι να δούμε και άλλα πράγματα μέσα από αυτό, αν θέλετε, να δούμε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, όμως με νέες προοπτικές και στόχους, όχι εκείνο το παλιό, εκείνα να τα ξεχάσουμε και οι εποχές το έχουν ξεπεράσει. Να δούμε τρόπους ενδυνάμωσης των δεσμών και στον πολιτισμό, στις ανάγκες σας που έχετε εδώ, στην καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας. Εάν αυτά δεν συνεχιστούν, κατά την άποψή μου, το έχω πει τρεις φορές, αλλά το θεωρώ ως το κύριο, τότε θα τελειώσει η ιστορία, θα εξαντληθεί ή και θα ατονήσει όλο αυτό.

Να πάμε στο ότι είμαστε Έλληνες με πολλά προβλήματα, η ομογένεια έχει βοηθήσει, όμως έχει βοηθηθεί κιόλας και να δούμε το πως μπορούμε να βαδίσουμε μαζί.
Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι με την αποδοχή πολλών εκ των πραγμάτων, τα οποία και διακομματικά τίθενται, πιστεύω ότι θα μας έχετε και απαντήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις».