Φοιτητές ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: “Θάβουν” το “Αλεξάνδρειο” στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο

από Team MyPortal.gr
sms

Την διαφωνία τους στον τρόπο με τον οποίο προχωράει η συγχώνευση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης -μαζί με τα ΤΕΙ Καβάλας και Σερρών- με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος εκφράζουν οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή τους κατηγορούν τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για ελλιπή διαβούλευση και προχειρότητα και πως λειτούργησε με κομματικές σκοπιμότητες.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές, κάνοντας συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις για το νέο σχέδιο, ο τρόπος που προχωράει η συγχώνευση “θάβει” το ΑΤΕΙ στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα οι φοιτητές του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

Ως Σύλλογος Φοιτητών του ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ αγωνιστήκαμε διαχρονικά για να πετύχουμε την ουσιώδη αναβάθμιση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε Πανεπιστήμια με αμιγώς ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά, τα οποία θα προσφέρουν υψηλό επίπεδο σπουδών και θα εξασφαλίζουν σύγχρονα επαγγελματικά δικαιώματα που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Δυστυχώς όμως και στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη συνέργεια του Διεθνούς Πανεπιστήμιου με ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας ο Υπουργός κ. Γαβρόγλου και οι σύμβουλοι του σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, λειτουργώντας με προχειρότητα, ελλειπή ενημέρωση και με προφανείς κομματικές σκοπιμότητες…
Ο διάλογος και η συμβολή των Ιδρυμάτων στην διαμόρφωση του Νέου Πανεπιστημίου πήγαν περίπατο…

Συγκεκριμένα επί της διαβούλευσης:

Άρθρο 1: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Θεωρούμε αδιανόητο για πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου να μην συμπεριληφθεί στη νέα ονομασία του Πανεπιστημίου ο τίτλος “Αλεξάνδρειο” που έχει κατοχυρώσει με Προεδρικό Διάταγμα το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από το 2005. Ο όρος “Αλεξάνδρειο” θα βοηθήσει προφανώς στο κύρος του Νέου Πανεπιστημίου αλλά και στην περαιτέρω διεθνοποίηση του.

Άρθρο 2: Σχολές και Τμήματα του Νέου Πανεπιστημίου.

1.Το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων να παραμείνει αυτοδύναμο με την ονομασία τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών όπως ομόφωνα έχει παρθεί απόφαση από την Γενική Συνέλευση του τμήματος. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αποχή των καθηγητών αλλά και των φοιτητών του τμήματος μέχρι την διόρθωση του νομοσχεδίου.

2.Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ να παραμείνει στο γνωστικό του αντικείμενο και να μην μετατραπεί σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος ενάντια στις αποφάσεις όλων των Γενικών Συνελεύσεων του τμήματος.

3. Να μην καταργηθεί και να εισέλθει σαν αυτοδύναμο τμήμα στο νέο Πανεπιστήμιο το τμήμα της Αισθητικής. Είναι αδιανόητο να δημιουργείς νέα τμήματα από το μηδέν (νέα χρηματοδότηση, πρόσληψη νέων μόνιμων μελών ΔΕΠ κτλπ) και να μην στηρίξεις τα ήδη υπάρχοντα τμήματα ώστε να μπορέσουν να σταθούν αυτοδύναμα.

4. Στη νεοϊδρυθείσα Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών είναι παράλογο και πρωτίστως μη λειτουργικό η έδρα να μην βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη που θα εδρεύουν τα μεγαλύτερα σε όλα τα μεγέθη τμήματά της σχολής, η Γεωπονία και το Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

Άρθρο 11: Ένταξη Φοιτητών.

1. Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές, ανεξαρτήτου εξαμήνου, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Δεν γίνεται να χωρίζουμε τους φοιτητές σε δύο ταχύτητες ,παλιούς και καινούργιους, όταν διδάσκονται το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών.

2. Δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους χιλιάδες αποφοίτους των τμημάτων των ΤΕΙ. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ,όσοι το θελήσουν, στο νέο Πανεπιστήμιο αλλά και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα Επαγγελματικά τους Δικαιώματα.

Οφείλουμε όλη η κοινότητα του ΑΤΕΙΘ σε αυτό τον δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας να συνδράμουμε ώστε το νέο Πανεπιστήμιο να πετύχει τον ακαδημαϊκό του σκοπό, διαμηνύοντας όμως προς το Υπουργείο ότι δεν θα κάνουμε πίσω στις διεκδικήσεις μας και δεν θα ανεχθούμε ένα νέο σχέδιο ”Αθηνά” με πέπλο την Πανεπιστημιοποίηση. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα του νομοσχεδίου, υπερασπίζοντας πάνω από όλα τα δικαιώματα των φοιτητών για υψηλό επίπεδο σπουδών, αλλά και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.