Η φλεβική θρόμβωση, πρώτη αιτία θανάτου

από Team MyPortal.gr
sms

Είναι μια ασθένεια που δεν υπολογίζεται και συχνά υποεκτιμάται.

Ο λόγος, για τη φλεβική θρόμβωση που αποτέλεσε την αφορμή για τη σημερινή ημερίδα με θέμα «Θρομβοεμβολική νόσος: Στρατηγικές προσέγγισης σε νοσοκομειακούς ασθενείς» που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου από την Νοσηλευτική Υπηρεσία και το Αιματολογικό Τμήμα, λίγες ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα της Φλεβικής Θρομβοεμβολής στις 13 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας φλεβικός θρόμβος που σχηματίζεται στο κάτω άκρο ονομάζεται «Εν τω Βάθει Φλεβοθρόμβωση (ΕΒΘ)». “Εάν ο θρόμβος αποσπαστεί και μεταφερθεί έως τους πνεύμονες, τότε ονομάζεται Πνευμονική Εμβολή (ΠΕ). Και οι δύο παθολογικές καταστάσεις αποκαλούνται «φλεβική θρομβοεμβολή» (ΦΘΕ).

Η φλεβική θρόμβωση είναι επείγουσα κατάσταση και κίνδυνος που μεγαλώνει για την παγκόσμια υγεία.

Όσον αφορά στους αριθμούς, αναφέρθηκε ότι:
*1 στους 4 ανθρώπους πεθαίνουν από καταστάσεις που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα με θρόμβους του αίματος
*1-3 θανάσιμοι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι σχετίζονται με θρόμβους του αίματος
*Είναι η 1 αιτία θανάτου στα νοσοκομεία η οποία μπορεί να προβλεφθεί
*60% των φλεβικών θρομβώσεων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια νοσοκομειακής νοσηλείας ή σύντομα μετά από αυτή

Οι εισηγητές υπογράμμισαν ότι η αναγνώριση και αντιμετώπιση της φλεβικής θρομβοεμβολής είναι απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική επάρκεια του νοσηλευτή. Έστω και εάν ο καθορισμός της θεραπείας της φλεβικής θρομβοεμβολής γίνεται από τον ιατρό, είναι ξεκάθαρο ότι οι νοσηλευτές έχουν την ευθύνη της πρωτογενούς προφύλαξης.
Οι νοσηλευτές παίζουν καίριο ρόλο στη πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής μέσω της εκτίμησης του ασθενούς, της αξιολόγησης των παραγόντων κινδύνου της συλλογής πληροφοριών της παροχής συστάσεων αλλά και της σωστής χορήγησης της αντιπηκτικής αγωγής. Μπορούν να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ των ερωτήσεων και των ατομικών αναγκών των ασθενών και της ιατρικής γνώσης. Σε έρευνα στις ΗΠΑ δείχθηκε ότι η συστηματική και διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών από τους νοσηλευτές οδήγησε σε μείωση της νοσοκομειακής νοσηρότητας και θνητότητας από φλεβική θρομβοεμβολή.
H Παγκόσμια Hμέρα κατά της θρόμβωσης καθιερώθηκε το 2014 από την Διεθνή Εταιρεία Θρομβώσεως και Αιμοστάσεως-International Societyon Thrombosis and Haemostasis (ISTH).