Φίσερ: Οι Ελληνες δεν είναι Πρώσοι προτεστάντες

Στήριξη στην Ελλάδα και κριτική στη στάση της Ευρώπης προς τη χώρα μας από τον Γιόσκα Φίσερ. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας και πρώην αντικαγκελάριος της κυβέρνησης του Γκέρχαρτ Σρέντερ, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο το οποίο διοργανώνει στο Βερολίνο το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ με θέμα «Η Ευρώπη σε κίνηση: Ιδέες για μια προοδευτική πολιτική», σημείωσε ότι οι Ελληνες δεν αλλάζουν εύκολα.

«Με το να θέλεις να μετατρέψεις τους Έλληνες σε Πρώσους προτεστάντες, με να τους δείχνεις με το δάχτυλο και να στέλνεις γραφειοκράτες από την Βαυαρία για να αναμορφώσουν την διοίκηση, δεν επιτυγχάνεις τίποτα. Είναι ένα τεράστιο λάθος και ισχύει για όλη την Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων ο Γερμανός πολιτικός.

«Η Ευρώπη χρειάζεται μεν ένα νέο αφήγημα, αλλά αυτό δεν μπορεί να προκύψει από μεμονωμένους πολίτες ή ηγέτες. Η Ενωμένη Ευρώπη προέκυψε από τις στάχτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν δηλαδή το αποτέλεσμα μιας τρομερής εμπειρίας και των τραυμάτων που προκάλεσε, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας ορισμένων μόνον ανθρώπων. Ήταν η επιλογή ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη μεταξύ των κρατών. Απαιτείται λοιπόν και η συμμετοχή των πολιτών, όχι μόνον των κρατών-μελών για να προχωρήσει. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουν ενεργά μέτοχοι του μεγαλύτερου ειρηνικού εγχειρήματος στην ιστορία της ηπείρου μας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης, της έρευνας για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν την οικονομικά προελαύνουσα Κίνα», πρόσθεσε ο Γιόσκα Φίσερ.

No Comments Yet

Comments are closed