Φίλιπ Χάμοντ: «Η Βρετανία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, αλλά δεν δαπανά ακόμη πόρους για ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης»

Για όλες τις πιθανές εκβάσεις του Brexit, προετοιμάζεται η Βρετανία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος τόνισε ότι εξετάζεται και το σενάριο να μην επιτευχθεί καμία συμφωνία με την ΕΕ. Επιπλέον, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει ακόμη στα υπουργεία πόρους για ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης.

«Είμαι ξεκάθαρος ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το σενάριο να μην επιτευχθεί καμία συμφωνία, εκτός και εάν, και έως ότου, έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι δεν είναι αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε», δήλωσε ο Φ.Χάμοντ σε επιτροπή της Βουλής.

Ωστόσο, ο ίδιος απέρριψε την ιδέα ότι η Βρετανία θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζει συγκεκριμένες ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης, ούτε να αρχίσει να δαπανά χρήματα για να ενδυναμώσει τις υπηρεσίες της στα σύνορα και τα τελωνεία.

«Αυτό που δεν προτείνω να κάνουμε είναι να διαθέσουμε κεφάλαια στα υπουργεία πριν να υπάρξει η ανάγκη για δαπάνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι «δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ασχολούμαστε με πιθανώς άσκοπες δαπάνες έως την τελευταία στιγμή που θα χρειαστεί να το κάνουμε».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «σύννεφο αβεβαιότητας» αναφορικά με το Brexit σκιάζει την οικονομία της χώρας και ότι πρέπει να διαλυθεί το συντομότερο δυνατόν.

«Η γενική μου άποψη για την οικονομία μας είναι ότι είναι θεμελιωδώς ισχυρή», δήλωσε ο Χάμοντ σε βουλευτές, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολύ ισχυρά στοιχεία και μια ισχυρή προοπτική για το μέλλον.

«Το σύννεφο αβεβαιότητας είναι ένας προσωρινός επιβαρυντικός παράγοντας και χρειάζεται να το απομακρύνουμε το συντομότερο δυνατόν με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Brexit», δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No Comments Yet

Comments are closed