Φ. Κουβέλης: «Ο κ. Καμμένος με τις δηλώσεις του στη Βουλή είχε απόλυτο δίκιο»

Στη συνεργασία του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο αναφέρθηκε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm», ο κ. Κουβέλης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Εργαζόμαστε και οι δύο, ο καθένας με τις δικές του σαφείς και οριοθετημένες αρμοδιότητες για το καλό το χρήσιμο αποτέλεσμα που αφορά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας. Τίποτε περισσότερο από αυτό».

«Οι εντάσεις που προκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχουν την προβολή τους και στο εσωτερικό της Τουρκίας για τη διαμόρφωση συγκεκριμένου κλίματος που θέλει να εκμεταλλεύεται εκλογικά, αλλά και για την αντιρρόπηση των μεγάλων και έντονων προβλημάτων που έχει στο εσωτερικό της χώρας του. Η επανεκλογή του δεν θα σημάνει από μόνη της την αλλαγή γραμμής», επισήμανε στη συνέχεια αναφερόμενος στην προκλητική στάση του Τούρκου προέδρου.

Ακόμη, ο αναπληρωτή υπουργός υποστήριξε ότι «Δεν αποκλείω στο επίπεδο της ρητορικής που μας έχει συνηθίσει ο κ. Ερντογάν να έχουμε μια ένταση, αλλά σε ό,τι αφορά τις άλλες κινήσεις και αναφέρομαι στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή ενδεχομένως στις εκτεταμένες ασκήσεις που κάνει για να δεσμεύει τεράστιες περιοχές δεν θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση, κατά την εκτίμηση μου».

Ακόμη, υπενθύμισε πως για πρώτη φορά γίνεται αμφισβήτηση της κυριαρχίας των Ιμίων, «όταν ξέρει πολύ καλά ο κ. Ερντογάν ότι από διεθνείς συνθήκες απορρέουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα Ίμια. Άλλες φορές τα τοποθετούσε στις γκρίζες ζώνες, σήμερα όμως επανέρχεται κλιμακώνοντας τη ρητορική της έντασης για να πει ότι τα Ίμια είναι τουρκικά», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σχετικά με το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τούρκικες φυλακές, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «Η κράτηση τους είναι παράνομη. Κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο, χρονοτριβεί όμως κλιμακώνοντας και στο επίπεδο αυτό η Τουρκία, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας» και συνέχισε:

«Στη διάρκεια της προεκλογικής του περιόδου, ο Ερντογάν δεν θα θελήσει να αναιρέσει αυτή τη χρονοτριβή και να επιταχύνει τις διαδικασίες. Δεν υπάρχει κατηγορητήριο, άρα είναι παράνομη η κράτηση τους. Παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, κι αν συνυπολογίσουμε και τη συνθήκη της Γενεύης. Όλα αυτά τα περιφρονεί η Τουρκία ακριβώς γιατί την κράτηση την εντάσσει σε αυτό που επιλέγει ως στοιχείο έντασης των σχέσεων της με την χώρα μας. Δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο ακόμα θα κρατήσει η παράνομη φυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας».

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε και στους τρεις νέους που ύψωσαν ελληνικές σημαίες στις βραχονησίδες, λέγοντας ότι «έγκλημα δεν είναι, αν και η ανύψωση της σημαίας έχει τους δικούς της κανόνες από τον νόμο. Η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να χαράσσεται και να ασκείται με αυθορμητισμούς, τους οποίους στο βάθος σέβομαι και εκτιμώ. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται από τα υπεύθυνα όργανα της πολιτείας. Ο κ. Καμμένος με τις δηλώσεις του στη Βουλή είχε απόλυτο δίκιο».

No Comments Yet

Comments are closed