Φ. Κουβέλης: Μία αναχαίτιση μπορεί εύκολα να καταλήξει σε θερμό επεισόδιο

Ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», ο κ. Κουβέλης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εκτιμώ ότι το θερμό επεισόδιο δεν το επιλέγει η Τουρκία, ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό ανεξάρτητά από τη διάρκειά του. Περισσότερο στον αέρα και λιγότερο στη θάλασσα».

Σχετικά με τη δήλωση του Γιλιντιρίμ για το κατέβασμα ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα, ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι δεν αναγνωρίζεται ένα τέτοιο γεγονός από την ελληνική πλευρά λέγοντας ότι «Δεν υπήρξε περιστατικό τουρκικής ακτοφυλακής ή ειδικών δυνάμεων να κατέβασαν τη σημαία. Η αφαίρεση σημαίας δεν προκύπτει από κατέβασμα ακτοφυλακής ή ειδικές δυνάμεις». Ενώ διαβεβαίωσε πως τα νησιά και οι βραχονησίδες της χώρας παρακολουθούνται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Ερντογάν θέλει να κάνει εξαγωγή συγκεκριμένων προβλημάτων στη χώρα του. Είχαμε το περιστατικό της Ρω όπου με μια εξαιρετική κίνηση το ελληνικό φυλάκιο έδιωξε το τουρκικό ελικόπτερο. Ίσως να ήθελαν με την «είδηση» αυτή (σ.σ. για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα) να ισορροπήσουν αυτό που κατά τη γνώμη τους μπορεί να είναι αρνητικό γι’ αυτούς».

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για επιλογή κλιμακούμενη έντασης από τη πλευρά της Τουρκίας αλλά και για αμήχανες εκδηλώσεις από την πλευρά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ακόμη, τόνισε ότι «οι αντοχές μας είναι καλές και μεγάλες. Χωρίς να μπαίνουμε στην κούρσα του ανταγωνισμού των εξοπλισμών, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την αποφασιστικότητα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όποιον θέλει να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

«Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για το χρόνο επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών»

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας απέκλεισε ενδεχόμενο «παζαριού» για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, λέγοντας πως «Η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε και χορήγησε πολιτικό άσυλο στους 8 τούρκους στρατιωτικούς. Καμία σκέψη για ανταλλαγή και συμψηφισμό. Η δική μας πίεση για να επιστρέψουν οι δύο είναι επίμονη και οι πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο συνεχείς».

Παράλληλε, απέφυγε να κάνει κάποια εκτίμηση για το χρόνο επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς δεν μπορεί να εκτιμήσει, όπως είπε, τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε απαράδεκτη και παράνομη την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. «Κρατούνται χωρίς να έχει συνταχθεί κατηγορητήριο. Η χρονοτριβή που επιλέγεται από την τουρκική πολιτική ηγεσία εξυπηρετεί και την ένταξη αυτού του ζητήματος στην ένταση που επιδιώκει η Τουρκία. Διεκδικώ να είναι όχι μακρύς ο χρόνος παραμονής των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές», ανέφερε.

No Comments Yet

Comments are closed