Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ

Την ανάγκη υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ιούνιο του 2019, υπογραμμίζει με σημερινό ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), στο πλαίσιο αξιολόγησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ειδικότερα, το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών στέλνει ένα «θετικό μήνυμα σταθερότητας και συμφιλίωσης σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Παράλληλα, σημειώνει ότι η συμμετοχή στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου (για την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) δεν έφτασε το προβλεπόμενο όριο, ωστόσο καλωσορίζει την απόφαση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων να ξεκινήσει η συνταγματική διαδικασία για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ανοίγει την πόρτα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές του ΕΚ ζητούν από τις αρχές της χώρας να αντιμετωπίσουν ζητήματα που παραμένουν προβληματικά, όπως να εντείνουν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της σύγκρουσης συμφερόντων, να προστατεύσουν καλύτερα τη δικαστική εξουσία από πολιτικές παρεμβάσεις και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κράτους δικαίου. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 470 ψήφους υπέρ, 116 κατά και 46 αποχές.

Νωρίτερα, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε., τον Ιούνιο του 2019, εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση ενός κράτους δικαίου στη χώρα, υποστήριξαν χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και ο εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ Ίβο Βάγκελ (Σοσιαλιστής, Σλοβενία).

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

No Comments Yet

Comments are closed