Εύκολος σπιτικός κορμός σοκολάτας

Συστατικά

  • 250 γρ. µαύρη σοκολάτα (50-60% κακάο), ψιλοκοµµένη,
  • 3 κουταλιές νερό + 2 κουταλιές δυνατό κρύο καφέ espresso ή 5 κουταλιές απλό καφέ φτιαγµένο µε στιγµιαίο καφέ (κρύο),
  • 7 αβγά, χωρισµένα (πρέπει να είναι σε θερµοκρασία δωµατίου, γι’ αυτό τα βγάζετε για ½ τουλάχιστον ώρα από το ψυγείο),
  • 150 γρ. (3/4 φλ.) ζάχαρη,
  • 1 πρέζα αλάτι,
  • Ξύσµατα σοκολάτας για το γαρνίρισµα.
  • Γέµιση γκανάς (Ganache):
  • 300 γρ. (1 1/3 φλ.) κρέµα γάλακτος,
  • 200 γρ. µαύρη σοκολάτα 60% κακάο, ψιλοκοµµένη,
  • 30 γρ. (2 κοφτές κουταλιές) βούτυρο.Βήμα 1

    Το παντεσπάνι: Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C, λαδώνετε ελαφρά ένα ταψάκι/λαµαρίνα (26×36 εκ. περίπου) και το ντύνετε µε ένα κοµµάτι αντικολλητική λαδόκολλα.Λιώνετε τη σοκολάτα σε µπεν µαρί ή στα µικροκύµατα µαζί µε το νερό και τον καφέ. Χτυπάτε καλά (3-5 λεπτά) σε ένα µεγάλο µπολ µε το µίξερ σε δυνατή ταχύτητα τους κρόκους µε τη ζάχαρη, µέχρι να ξασπρίσουν, να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέµα. Ύστερα, ανακατεύετε µέσα µε σπάτουλα το µίγµα της σοκολάτας.

  •  Βήμα 2

    Χτυπάτε µε καθαρό µίξερ τα ασπράδια µε 1 πρέζα αλάτι µέχρι να πήξουν σε µαρέγκα. Την ενσωµατώνετε στο µίγµα των κρόκων, ανακατεύοντας απαλά, µε προσοχή. Αδειάζετε το µίγµα στο προετοιµασµένο ταψάκι/λαµαρίνα και ισιώνετε την επιφάνειά του. Το ψήνετε στο φούρνο για 10-15 λεπτά (να µην αφήνει αποτυπώµατα στο άγγιγµα µε τα δάχτυλα).

  •  Βήμα 3

    Στο µεταξύ, ετοιµάζετε τη γέµιση γκανάς: Βάζετε την ψιλοκοµµένη σοκολάτα µε το βούτυρο σε ένα µπολ. Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι την κρέµα γάλακτος µέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και περιχύνετε τη σοκολάτα ανακατεύοντας µε µια πλαστική σπάτουλα, µέχρι να γίνει ένα λείο µίγµα. Το αφήνετε στην άκρη σκεπασµένο.Όταν βγάλετε το παντεσπάνι από το φούρνο, απλώνετε µια ελαφρά υγρή πετσέτα στον πάγκο της κουζίνας και βάζετε απάνω ένα καθαρό κοµµάτι λαδόκολλα, λίγο µεγαλύτερο από το παντεσπάνι. Περνάτε το µαχαίρι στον περίγυρό του για να ξεκολλήσει (αν χρειαστεί) και αναποδογυρίζετε το ταψάκι πάνω στη λαδόκολλα και αφαιρείτε προσεκτικά τη λαδόκολλα που ήταν στον πάτο. Ξεκινώντας από τη στενή πλευρά τυλίγετε χαλαρά το παντεσπάνι, µαζί µε τη λαδόκολλα σε ρολό. Ύστερα, τυλίγετε το ρολό µέσα στην πετσέτα για να στερεωθεί και το αφήνετε να κρυώσει. Το ξετυλίγετε (θα έχει πάρει σχήµα τώρα και θα το κρατά πιο εύκολα) και απλώνετε πάνω τα 2/3 της γέµισης, αφήνοντας ένα µικρό περιθώριο στα πλευρά.Ξανατυλίγετε το ρολό και το βάζετε σε πιατέλα µε την «ούγια» προς τα κάτω. Το αλείφετε µε την υπόλοιπη γέµιση και το γαρνίρετε µε ξύσµατα σοκολάτας.

No Comments Yet

Comments are closed