Έξι επενδυτικά σχήματα περνούν στη B’ φάση του διαγωνισμού για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε.

από Team MyPortal.gr
sms

Εξι εταιρείες-κολοσσοί διεκδικούν το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε καθώς όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και σε συμφωνία με την «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛΠΕ) προεπέλεξε έξι επενδυτικά σχήματα, τα οποία πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση του διαγωνισμού (Φάση Δεσμευτικών Προσφορών) για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε.» στο πλαίσιο της από κοινού πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΛΠΕ.

Στη Β’ φάση του διαγωνισμού προκρίνονται τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

1. EP INVESTMENT ADVISORS
2. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)
3. ITALGAS SpA 4. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)
5. MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)
6. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd

Τα ανωτέρω προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν σχετική Σύμβαση Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα τεύχη της Β’ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual DataRoom-VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με τη ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε.
Το προφίλ των «μνηστήρων» της ΔΕΠΑ ΥΠοδομών

Η EPH είναι ένας διακεκριμένος ενεργειακός όμιλος στην κεντρική Ευρώπη, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Η EPH είναι ένας καθετοποιημένος όμιλος ενεργειακών επενδύσεων που εκτείνεται στο πλήρες φάσμα του κλάδου που κυμαίνεται από υψηλής αποδοτικότητας συνδυασμένη παραγωγή, παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, μεταφορά φυσικού αερίου, αποθήκευση φυσικού αερίου, καθώς και διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.
Η First State Investments είναι διεθνής διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Αυστραλία, ο οποίος επικεντρώνεται στην παροχή μακροπρόθεσμων επενδυτικών υπηρεσιών. Η εταιρεία έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους $160,6 δισ. για λογαριασμό πελατών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, διανομείς χονδρικής και πλατφόρμες υπηρεσιών, χρηματοοικονομικούς συμβούλους και πελάτες αυτών. Η First State Investments επενδύει σε μετοχές, επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, περιουσιακά στοιχεία πολλαπλών κλάδων και ακίνητη περιουσία. Η First State Investments συμμετέχει την δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη, κατόπιν της απόσχισής της από την Snam το 2016. Η Italgas διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.
H Macquarie είναι ένας από τους 50 κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, η οποία που επενδύει σε υποδομές, ακίνητα, γεωργία, μετοχές, επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, ιδιωτικές πιστώσεις, ρευστά διαθέσιμα και περιουσιακά στοιχεία πολλαπλών κλάδων. Η MIRA επενδύει σε υποδομές τα τελευταία 25 χρόνια και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους $129 δισ
Η SINO-CEEF ιδρύθηκε το 2016. Είναι εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που εστιάζει στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, την ευρύτερη ευρωπαϊκή ήπειρο και άλλες γεωγραφικές περιοχές που σχετίζονται με την πρωτοβουλία «One Belt, One Road», της οποίας στόχος είναι να αποτελέσει το μέσο σύνδεσης Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου. Η εταιρεία τοποθετεί κεφάλαια σε επενδύσεις σχετικές με όλα τα καταναλωτικά αγαθά, την βιομηχανική κατασκευή και τα περιουσιακά στοιχεία υποδομών, οι οποίες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά και σαφή προσανατολισμό στην στρατηγική της Κίνας.

Μέχρι τέλος του μηνός τα αποτελέσματα για την β’ φάση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται και τα αποτελέσματα για τις εταιρείες που προκρίνονται στη β’ φάση για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Υπενθυμίζεται, ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει εννέα μη-δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό ποσοστό(65%) της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με option για την απόκτηση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ, του ΤΑΙΠΕΔ και των Ελληνικών Πετρελαίων(ΕΛ.ΠΕ).

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα ακόλουθα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

C.G GAS Limited
MET HOLDING AG
POWER GLOBE LLC
SHELL GAS B.V.
VITOL HOLDING B.V.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E.
Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΛΠΕ+2,06% ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V.
Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΜΟΗ+0,38%
ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ ΔΕΗ+0,62% Α.Ε.
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.

Γεράσιμος Θωμάς: «Θετικό βήμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών»

Αισιόδοξος ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ταχεία υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των δικτύων από οικονομικά εύρωστους επενδυτές δήλωσε απόψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς σε συνέχεια της ανακοίνωσης από το ΤΑΙΠΕΔ του καταλόγου των ενδιαφερομένων επενδυτών που επελέγησαν για να συνεχίσουν στη δεύτερη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 65% της εταιρείας.

«Ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εγκρίνει τα επενδυτικά προγράμματα των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, ΔΕΔΑ) που θα δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για την έγκριση των τιμολογίων. Η υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων θα είναι δεσμευτική και θα επιβλέπεται από τη ΡΑΕ», τονίζει ο κ. Θωμάς και προσθέτει:

«Το ότι έξι διεθνή επενδυτικά σχήματα επελέγησαν και προχωρούν στην επόμενη φάση της διαδικασίας επιβεβαιώνει το ισχυρό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, παρά τις διεθνείς αναταράξεις που προκάλεσε η κρίση του Covid-19. Όλοι έχουν δεσμευτεί για μια πολυετή παρουσία και επένδυση στη χώρα μας. Επίσης επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της χώρας, κεντρικός πυλώνας του οποίου είναι η ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλη την επικράτεια».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/profil-6-mnistiron-diekdikoyn-100-depa-ypodomon