Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς πνευμονολογικές κλινικές Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη

από Team MyPortal.gr
sms
Σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη συγκυρία για τους ασθενείς με νοσήματα θώρακα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Ιπποκράτειο και το ΑΧΕΠΑ, εξακολουθούν να μην διαθέτουν πνευμονολογικές κλινικές.
Το θέμα έφερε σήμερα στη Βουλή με ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Δώρα Αυγέρη, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα, καταγγελίες γιατρών και ασθενών.

Το πρόβλημα έχει τεθεί επισήμως, ήδη από τον περασμένο Μάιο, προς τον Υπουργό Υγείας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, κ. Σπύρο Ζακυνθινό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς του Υπουργείου και ουδεμία πρωτοβουλία έχει αναληφθεί.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας το γεγονός ότι, παρά τις μεγαλόσχημες κυβερνητικές εξαγγελίες για την Υγεία, οι ασθενείς και χρόνια πάσχοντες με πνευμονικές νόσους, οι οποίοι εξυπηρετούνται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, υποβάλλονται σε πρόσθετη ταλαιπωρία και επιβάρυνση της υγείας τους. Και αυτό γιατί, καθώς τα δύο προαναφερθέντα νοσοκομεία δεν διαθέτουν πνευμονολογική κλινική, οι ασθενείς αναγκάζονται είτε να περιμένουν την επόμενη εφημερία των δύο άλλων νοσοκομείων( «Παπανικολάου» και «Παπαγεωργίου») είτε, σε περίπτωση που εισαχθούν αυθημερόν σε Ιπποκράτειο ή ΑΧΕΠΑ, να διακομιστούν την επομένη σ’ ένα από τ’ άλλα δύο.
Το πρόβλημα εντείνεται αν ληφθεί υπόψη ότι, εξαιτίας της πανδημίας, η πνευμονολογική κλινική του «Παπανικολάου» έχει δεσμευτεί για περιστατικά κορωνοϊού, με συνακόλουθη μείωση κατά 50% των διαθέσιμων κλινών για άλλους ασθενείς.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος στο «Παπανικολάου», κ. Αδαμάντιο Χλωρό, το 10% των επισκεπτών στα επείγοντα των νοσοκομείων Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ  αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ το 7% των συνολικών εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι πνευμονοπαθείς. Στο ερώτημα ποιος αναλαμβάνει αυτά τα περιστατικά ελλείψει πνευμονολόγων, η απάντηση είναι: παθολόγοι-λοιμωξιολόγοι. Παρά τις προσπάθειές τους, για τα σοβαρότερα περιστατικά χρειάζεται παρακολούθηση από πνευμονολόγο και τότε αρχίζουν οι διακομιδές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ασθενών και των συγγενών τους, αλλά και την επιβάρυνση του ιατρικού προσωπικού.

Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση όπου το Εθνικό Σύστημα Υγείας αφήνεται στην τύχη του από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας. Χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, που να ανταποκρίνονται στις μεγάλες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Χωρίς πνευμονολογικές κλινικές τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, εν μέσω κορωνοϊού.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη υγειονομική περίοδο, κατά την οποία  ο κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού παραμένει, το Ιπποκράτειο και  το ΑΧΕΠΑ, δηλαδή δύο από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δεν διαθέτουν  πνευμονολογικές κλινικές.
Είναι χαρακτηριστικό όταν τα εν λόγω νοσοκομεία εφημερεύουν, οι πνευμονολογικές κλινικές τους δεν λειτουργούν και κατά συνέπεια οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρό της συγκριμένης ειδικότητας. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στο «Έθνος»: «Οι ασθενείς είτε θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη εφημερία των δύο άλλων νοσοκομείων της πόλης, του «Παπανικολάου» και του «Παπαγεωργίου» που διαθέτουν Πνευμονολογικές Κλινικές είτε – αν εισαχθούν – να διακομιστούν την επόμενη μέρα σε ένα από αυτά. Ακόμη, αν απαιτηθεί εξειδικευμένη νοσηλεία (π.χ. λόγω φυματίωσης) ή μια ιατρική πράξη που γίνεται μόνον από πνευμονολόγο (π.χ. βρογχοσκόπηση) θα χρειαστεί και πάλι μεταφορά του αρρώστου με ασθενοφόρο σε ένα από τα δύο νοσοκομεία που διαθέτουν πνευμονολογικές κλινικές. Το πρόβλημα αυτό οξύνθηκε ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα, καθώς η Πνευμονολογική Κλινική του ΕΣΥ στο «Παπανικολάου» μετατράπηκε σε κορoνοκλινική λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα πνευμονολογικά κρεβάτια από 70 σε 34». (Μια στις δυο μέρες χωρίς Πνευμονολόγο η Θεσσαλονίκη – Επιστολή στον Κικίλια, 22.7.2020 https://www.ethnos.gr/ellada/116409_mia-stis-dyo-meres-horis-pneymonologo-i-thessaloniki-epistoli-ston-kikilia).
Ο Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ – ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»,  κ. Αδαμάντιος Χλωρός,  επισημαίνει μάλιστα ότι:  «Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (σημ. Ιπποκράτειο και  ΑΧΕΠΑ),  δεν έχουν ούτε έναν πνευμονολόγο στη δύναμή τους για να εξυπηρετήσουν ούτε επείγοντα, ούτε τακτικά περιστατικά. Και αυτό συμβαίνει όταν ένα 10% των επισκεπτών στα επείγοντα αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και ένα 7% των συνολικών εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν πνευμονοπαθείς. […].Τα πνευμονολογικά περιστατικά αναλαμβάνουν στις εφημερίες σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο παθολόγοι-λοιμωξιολόγοι και τις περισσότερες φορές «όταν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα την επόμενη μέρα ξεκινούν οι διακομιδές, ταλαιπωρώντας πολίτες και επιβαρύνοντας ιατρικό προσωπικό άλλων νοσοκομείων.»
Το πρόβλημα τέθηκε, επισήμως, προς  τον Υπουργό Υγείας, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού  κ. Σπύρο Ζακυνθινό. Με επιστολή  του, τον περασμένο Μάιο, ο κ. Ζακυνθινός ζητούσε τη δημιουργία Πνευμονολογικών Κλινικών στα μεγάλα γενικά νοσοκομεία της Αττικής, Ιπποκράτειο, Ερυθρό Σταυρό, Λαϊκό, Ασκληπιείο Βούλας και αντίστοιχα στο ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει και καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί.
Επειδή, το δικαίωμα στην υγεία είναι αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Επειδή, οι ασθενείς και οι χρόνια πάσχοντες με πνευμονικές νόσους, υποβάλλονται σε πρόσθετη ταλαιπωρία και επιβάρυνση της υγείας τους.
Επειδή, η διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτή είναι υποχρέωση της Πολιτείας.
Επειδή, και στο παρελθόν έγιναν ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος οι οποίες και δεν τελεσφόρησαν.
Επειδή, οι Πνευμονολόγοι είναι η κατεξοχήν ειδικότητα αιχμής ιδίως την περίοδο της πανδημίας του COVID-19.
Επειδή, η χώρα διέρχεται μια κρίσιμη υγειονομική περίοδο και οφείλει να είναι «οχυρωμένη» απέναντι σε κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο  κρίσης λόγω της πανδημίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Τι προτίθεται να κάνει ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της μη λειτουργίας πνευμονολογικών κλινικών στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Ειρήνη
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Παναγιώτα
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης(Πάνος)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία