Ερντογάν: Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας καθαιρέθηκε γιατί δεν συμμορφωνόταν με τις οδηγίες μου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως έπαυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας επειδή δεν ακολούθησε οδηγίες για τα επιτόκια και η τράπεζα δεν εκπλήρωσε σωστά τον ρόλο της.

Ο Ερντογάν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπαυσε τον Μουράτ Τσετίνκαγια το Σάββατο, έναν χρόνο πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας του διοικητή, αντικαθιστώντας τον με τον Μουράτ Ουισάλ και τροφοδοτώντας και πάλι τις ανησυχίες για πολιτική παρέμβαση στη νομισματική πολιτική.

«Πιστέψαμε πως το πρόσωπο που δεν συμμορφωνόταν με τις οδηγίες που δίνονταν γι’ αυτό το ζήτημα της νομισματικής πολιτικής, αυτή τη μητέρα όλων των κακών που αποκαλείται επιτόκια, χρειαζόταν να αλλάξει», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο Τσετίνκαγια αύξησε τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια κατά 625 μονάδες βάσης για να αναχαιτίσει μια συναλλαγματική κρίση και τα διατήρησε φέτος στο 24%, εμποδίζοντας περαιτέρω απώλειες της τουρκικής λίρας, αλλά συμβάλλοντας παράλληλα στην ύφεση της οικονομίας.

«Θα δείτε σύντομα πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική μας στα επιτόκια, επειδή τα επιτόκια είναι η μητέρα του πληθωρισμού», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως η κεντρική τράπεζα θα παράσχει περισσότερη υποστήριξη στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος συχνά επικρίνει τα υψηλά επιτόκια, έχει ζητήσει επανειλημμένα χαμηλότερα επιτόκια ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 2,6% το πρώτο τρίμηνο, αφού η λίρα σημείωσε πέρυσι πτώση κατά 30% με υπόβαθρο έναν αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η ισοτιμία της λίρας, η οποία εξασθένησε μετά την κίνηση του Σαββάτου, παρέμεινε στις 5,71 έναντι του δολαρίου μετά τα τελευταία σχόλια του Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερ, οι οικονομολόγοι περιμένουν τώρα πως η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της για τη νομισματική πολιτική που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου. Πρόκειται για μείωση μεγαλύτερη απ’ ό,τι προέβλεπαν πριν ο Ερντογάν αποπέμψει αιφνιδίως τον Τσετίνκαγια.

No Comments Yet

Comments are closed