‘Ερευνα για την οικονομική ελευθερία: Η Ελλάδα 108η μαζί με Σουαζιλάνδη – Πίσω από την Τουρκία και Αλβανία

από Team MyPortal.gr
sms

Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικής Ελευθερίας, ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες.

Στην Ελλάδα, η οικονομική ελευθερία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο με αποτέλεσμα η χώρα μας να συνεχίζει σταθερά να καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για την ακρίβεια, πέφτοντας στη 108η θέση, η Ελλάδα είναι πολύ πιο κάτω από την Κύπρο (18η θέση), τη Ρουμανία (20η), την Αλβανία (34η) ή και την Τουρκία ακόμη (86η). Η Ελλάδα το 2014 ήταν στην 88η θέση, αλλά το 2015 έπεσε στην 111η (capital controls) και το 2016 ανέβηκε τρεις θέσεις. Τελευταία και φέτος κατατάσσεται η Βενεζουέλα, ως 162η από τις 162 χώρες.

Ο δείκτης μετρά τον βαθμό οικονομικής Ελευθερίας σε πέντε βασικούς τομείς:

– Το «μέγεθος» του Κράτους, δηλαδή κατά πόσο αυτό επιτρέπει, εμποδίζει ή καθορίζει την ατομική – ιδιωτική πρωτοβουλία και
– Την απονομή της Δικαιοσύνης και την ασφάλεια των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας: εξετάζεται η προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους από επιθέσεις τρίτων
-Πόσο ισχυρό είναι το νόμισμα της χώρας
– Ελευθερία του διεθνούς εμπορίου
– Κανονισμούς, ρυθμίσεις και απαγορεύσεις στην πρόσβαση στην αγορά

Σύμφωνα με τον Νίκο Ρώμπαπα, Εκτελεστικό Διευθυντή του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) που επιμελείται της έρευνας για την Ελλάδα: «Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα καταγράφει απογοητευτική θέση ως προς την οικονομική της ελευθερία, έχοντας ξανά τη χειρότερη επίδοση τόσο μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όσο και μεταξύ όλων των βαλκανικών χωρών. Είναι τραγική ειρωνεία, την ώρα που κάποιοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να κυνηγούν τον μπαμπούλα του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ελευθερία της χώρας μας να είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης. Όσο πιο γρήγορα ως κοινωνία αντιληφθούμε αυτή την αντίφαση, τόσο γρηγορότερα και θα αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές και βαθιές αιτίες της κακοδαιμονίας μας».