Έρευνα: Φιλική πόλη η Θεσσαλονίκη για τους ΛΟΑΤΚΙ

από Team MyPortal.gr
sms

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού έργου DIVERCITY, το οποίο είχε ως αντικείμενο την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Ομο – και Τρανσφοβίας σε μικρές και μεσαίες πόλεις της Ευρώπης, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.

Το Ευρωπαϊκό έργο “DIVERCITY: Preventing and combating homo- and transphobia in small and medium cities across Europe” επέλεξε να εστιάσει σε 6 μικρές και μεσαίες πόλεις της Ευρώπης και να εξετάσει το φαινόμενο της πολυδιάστατης ομοφοβίας και τρανσφοβίας, καθώς και τις συνθήκες ζωής των ΛΟΑΤ σε αυτές.

Μεταξύ των πόλεων που συμμετείχαν στο έργο είναι και η Θεσσαλονίκη – Ελλάδα (322.000 κάτοικοι), ενώ οι υπόλοιπες πόλεις ήταν Χιρόνα –Ισπανία (97.000 κάτοικοι), Σαβαδελ – Ισπανία (207.000 κάτοικοι), Σαρλερουά – Βέλγιο (204.000 κάτοικοι), Νότιγχαμ – Ηνωμένο Βασίλειο (305.000 κάτοικοι) και Βρότσλαβ – Πολωνία (632.000 κάτοικοι).

Στην Ελλάδα, οι δράσεις του έργου DIVERCITY υλοποιήθηκαν από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού και από τον Δήμο Νεάπολης Συκεών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το χρονικό διάστημα από Μάιο έως Δεκέμβριο 2016 και τα ευρήματα προήλθαν από βιβλιογραφική ανασκόπηση και από έρευνα πεδίου στην οποία συμμετείχαν συνολικά 146 άτομα. Το έργο DIVERCITY συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ιθαγένεια (Πρόγραμμα REC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι ΛΟΑΤ αισθάνονται ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια θετική κατεύθυνση όσον αφορά την αποδοχή και την ένταξή τους. Την θεωρούν φιλική πόλη, παρόλα αυτά, δεν αισθάνονται άνετα να εκφράζονται αυθόρμητα προς τους/τις συντρόφους τους σε δημόσιους χώρους, ανοικτούς χώρους ή δημόσια κτίρια.

Γενικά, οι ΛΟΑΤ νιώθουν ασφαλείς στη Θεσσαλονίκη, αν και αυτό δεν ισχύει πάντα για την Τρανς κοινότητα η οποία αντιμετωπίζει πολλές και διάφορες διακρίσεις και μορφές βίας (στο σχολείο, στην εργασία, στις δημόσιες υπηρεσίες και σε διάφορους ανοιχτούς και κλειστούς δημόσιους χώρους).

Τα περιστατικά ρητορικής μίσους και τα εγκλήματα μίσους εναντίον των ΛΟΑΤ έχουν μειωθεί αισθητά, ενώ τα όποια περιστατικά συμβαίνουν, προέρχονται κυρίως από μέλη ρατσιστικών ομάδων.