Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία: Με επιχειρηματική αποστολή για επενδύσεις θα ανταποδώσουν οι Άραβες

Οι δυνατότητες επενδύσεων Σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία ήταν το αντικείμενο της
συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi.

Κατά την προσφώνησή του ο Σαουάραβας υπουργός μίλησε με πολύ θετικά λόγια για την πορεία των επενδύσεων στη χώρα μας από τις εκλογές έως σήμερα τονίζοντας «…από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντα σας τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα» σημείωσε ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων στην προσφώνησή του, στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα. Πρόσθεσε δε «η οικονομική κρίση και μια σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις», ενώ υπογράμμισε ότι «Τωρα πλέον υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν. Αγαπώ πολύ την πατρίδα σας και πριν από λίγους μήνες στείλαμε στην Ελλάδα τον επικεφαλής του διεθνούς εμπορίου της Σαουδικης Αραβιας και περιμένουμε τον υπουργό να μας επισκεφτεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Και πρέπει να προετοιμαστούμε και οι δύο πλευρές για αυτό. Απο την πλευρά σας κ. Πρωθυπουργέ θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μια επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες. Να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Επομένως, χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό στο οικοσύστημα της επιχειρηματικής κοινότητας, δηλαδή το πόσο φιλικό έχει γίνει το περιβάλλον. Να αναδείξουμε τις ευκαιρίες και αν μου επιτρέπεται θα εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία και θα έρθω μαζί με την αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε τον Σαουάραβα υπουργό υπογράμμισε τη σημασία της αναγνώρισης βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι αυτό είναι είναι «κάτι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου αλλά και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προκειμένου να επενδύσει στην Ελλάδα».
Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα θεωρεί «τη Σαουδική Αραβία στρατηγικό εταίρο σε αυτή την προσπάθεια και καθώς το Βασίλειο αναλαμβάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες να διαφοροποιήσει την οικονομική του δραστηριότητα, θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, από το επίσημο κρατικό Fund να επενδύσει στην Ελλάδα. Πολλά έχουν αλλάξει, θα είναι μεγάλη μας χαρά να υποδεχτούμε την αποστολή σας στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα «ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Επομένως, όσο νωρίτερα γίνουν οι επενδύσεις τόσο καλύτερα θα ειναι για τους επενδυτές . Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο κοντινές ευρωπαϊκές χώρες στη Σαουδική Αραβία με ισχυρούς πολιτιστικους και ιστορικούς δεσμούς και πιστεύω ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη για κινητοποίηση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η στιγμή ειναι κατάλληλη και καθώς διαφοροποιείτε την οικονομία σας να αναζητήσουμε ευκαιρίες να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στη Σαουδική Αραβία. Υπάρχει μια μακρά ιστορία Ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Επομένως η στιγμή είναι κατάλληλη και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ευκαιρία με εσάς, τις ομάδες σας και τις δικές μας ομάδες, να συζητήσουμε τους επόμενους μήνες, με καθε λεπτομέρεια, όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και των logistics.

No Comments Yet

Comments are closed