Επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορούν να στοιχειοθετηθούν ποινικές ευθύνες σε βάρος πρώην πρυτάνεων του ΑΠΘ

Τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο μπορούν να στοιχειοθετηθούν ποινικές ευθύνες σε βάρος πρώην πρυτάνεων του ΑΠΘ, αναφορικά με την υπόθεση των ανείσπρακτων εισφορών υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Ιδρύματος από υπόχρεους καθηγητές με παράλληλα εξωτερική απασχόληση, διατυπώνουν νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι ο νόμος που όριζε την καταβολή του 15% των εσόδων δεν προέβλεπε διαδικασία είσπραξής τους από τα Πανεπιστήμια, τα οποία δεν διαθέτουν ούτε εισπράκτορες ούτε διωκτικούς μηχανισμούς. Κάνουν δε μνεία σε νομοθέτημα του 2016 που για πρώτη φορά προέβλεπε διαδικασία εντοπισμού και είσπραξης αυτών των ποσών από τους ΕΛΚΕ του ΑΠΘ.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με δήλωσή του στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, εξήγγειλε την άμεση ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα απαλλάσσονται οι πρυτάνεις από ποινικές ευθύνες για το προ Αυγούστου του 2016 διάστημα, όταν δηλαδή δεν υπήρχε νομοθετημένη διαδικασία είσπραξης αυτών των ποσών.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση του ΕΛΚΕ του ΑΠΘ, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε ποινική δίωξη εις βάρος τριών πρώην πρυτάνεων του ΑΠΘ, την περίοδο 1999-2014, όπως επίσης εναντίον των προέδρων και αντιπροέδρων του ΕΛΚΕ το ίδιο διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No Comments Yet

Comments are closed