Επερώτηση βουλευτή της Μέρκελ για τις ελληνικές συντάξεις

από Team MyPortal.gr
sms

Στην ημερήσια διάταξη της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, της Bundestag, αρχίζει και μπαίνει σιγά – σιγά το ζήτημα της ενδεχόμενης μη εφαρμογής των περικοπών των συντάξεων το 2019 στην Ελλάδα.

Αφορμή για να ασχοληθεί ξανά η Bundestag με δημοσιονομικά θέματα της Ελλάδας (για πρώτη φορά μετά την έγκριση του μεταμνημονιακού προγράμματος τον περασμένο Ιούνιο) ήταν επερώτηση , Κλάους –Πέτερ Βιλς προς τη Γερμανίδα Υφυπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λάμπρεχτ σε σχέση με το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα,o βουλευτής του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος της Μέρκελ (CDU) κ. Βιλς, με αφορμή δημοσίευμα της FAZ στο θέμα αυτό (σ.σ. της ενδεχόμενης μη περικοπής των ελληνικών συντάξεων), ρώτησε προχθές την κα. Λάμπρεχτ για το ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση από την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις το 2019, τις οποίες είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς.

Η Γερμανίδα υφυπουργός Οικονομικών, απέφυγε –επί της ουσίας – να απαντήσει, στο ερώτημα. Με άλλα λόγια, δεν απάντησε στο τι σημαίνει για την κυβέρνηση της χώρας, μία τέτοια αλλαγή στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο ψήφισε η Bundestag μόλις δυόμιση μήνες πριν.

Το μόνο το οποίο δήλωσε ήταν πως “η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το Πρόγραμμα Προσαρμογής του ESM στις 20 Αυγούστου”.

Η κα. Λάμπρεχτ, σημείωσε, επίσης, πως “η Ελλάδα, όπως και τα άλλα κράτη –μέλη, θα καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου”. Και συμπλήρωσε ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το προσχέδιο αυτό και θα προχωρήσει σε μία αξιολόγηση της δημοσιονομικής εξέλιξης”.

Όσον αφορά την “προσαρμογή του συνταξιοδοτικού το 2019”, η κα. Λάμπρεχτ ανέφερε πως πρόκειται για ένα “μέτρο”, το οποίο “πέρασε” “μαζί με τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2020”, βρίσκεται “στα πλαίσια του Προγράμματος του 2017” και “σχετίζεται με τους δημοσιονομικούς στόχους για την περίοδο μετά το 2018”.

Η ίδια τόνισε πως η Ελλάδα, “πέρα από τις τακτικές διαδικασίες στα πλαίσια των ευρωπαϊκών διαδικασιών δημοσιονομικής εποπτείας, υπόκειται σε μία εντατική μετα-μνημονιακή παρακολούθηση”.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως “η πρώτη έκθεση παρακολούθησης των θεσμών, μετά το τέλος του Μνημονίου, θα πρέπει να παρουσιασθεί τον Νοέμβριο”.

Επίσης, η κα. Λάμπρεχτ τόνισε πως το “Eurogroup θα καταλήξει στο συμπέρασμά του σε σχέση με το αποτέλεσμα της μεταμνημονιακής αξιολόγησης”. Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου οικονομικών μιλώντας στο Capital.gr διευκρίνισαν πως “δεν θα προδικάσουμε το αποτέλεσμα της αξιολόγησης”. Συμπλήρωσαν όμως πως αυτό που ενδιαφέρει την Ευρώπη είναι μια δυνατή Ελλάδα με ισχυρή ανάπτυξη και βιώσιμα δημοσιονομικά μεγέθη.

Όπως σημείωσε στο τέλος, της τοποθέτησης, η Γερμανίδα Υφυπουργός Οικονομικών, “η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, θα εμπλακεί σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία”.

Σε κάθε περίπτωση η επερώτηση του κ. Βιλς δεν είναι “τυχαία”. Ο ίδιος παλαιότερα είχε ταχθεί υπέρ του Grexit. Συνεπώς, όπως αναφέρουν πηγές του Capital.gr στο Βερολίνο, το “ενδιαφέρον” του για τις συντάξεις στην Ελλάδα αποτελεί μάλλον “προειδοποίηση” μεγαλύτερων αντιδράσεων Γερμανών βουλευτών του CDU που βρίσκονται στα δεξιά της Μέρκελ και φυσικά του AfD, αλλά και των Φιλελευθέρων…