Επένδυση 300 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκά πάρκα απο την Εγνατία Γκρουπ ΙΚΕ

από Team MyPortal.gr
sms

Φωτοβολταϊκά πάρκα σε διάφορες περιοχές της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας, με τη δέσμευση εκατοντάδων οικοπέδων σχεδιάζει η «Εγνατία Γκρουπ ΙΚΕ», εφόσον διασφαλίσει την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής. Τα 77 από αυτά ανήκουν σε πέντε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εταιρία έχει υποβάλει το φάκελό της από τον προηγούμενο Μάιο στο Enterprise Greece ενώ χθες ανακοινώθηκε ως υποψήφια στρατηγική επένδυση ανανεώσιμων πηγών για έγκριση από την κυβέρνηση και έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου, ο προγραμματισμός είναι για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ισχύος 1,5 GW, που θα παράγουν συνολική ονομαστική ενέργεια 2.146.333,5 MWh. Η συνολική επένδυση είναι ύψους 888 εκ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 240 θέσεις εργασίας. Ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία, η επένδυση υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αιτήθηκε να λάβει το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης (άρθρο 13 του Ν.4608/2019), για να επισπεύσει την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.

«Στην πλειοψηφία τους τα φωτοβολταϊκα πάρκα θα κατασκευαστούν σε γήπεδα χαρακτηρισμένα ως Ιδιωτικές γαίες μη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ ο επενδυτής αιτείται μέρος των υποδομών να δημιουργηθεί εντός δημόσιων εκτάσεων χορτολιβαδικού και δασικού χαρακτήρα», επισημαίνεται στο φάκελο της επένδυσης.

Οι περιοχές εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών πάρκων, η έκταση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η συνολική ισχύς, ο προϋπολογισμός κάθε πάρκου καθώς και η ένταξη των εν λόγω γηπέδων σε περιοχές ειδικού χαρακτηρισμού έχουν ήδη προσδιοριστεί. Όπως σημειώνεται, «από το σύνολο των έργων ένα ποσοστό (τμήμα των έργων στην Χαλκιδική) εντάσσεται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Καταφύγια Άγριας Ζωής, σύμφωνα με το Ν. 3937/2011 ‘Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις’ (ΦΕΚ 60/Β/31-3-2011), ενώ άλλο ποσοστό (κυρίως στα έργα στην περιοχή της Θεσσαλίας) σε περιοχές εντός του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ο φορέας επένδυσης υποχρεούται να εκπονήσει μελέτη ειδικής οικολογικής αξιολόγησης. Στις περιοχές του έργου δεν εντοπίζονται κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι ή μνημεία, πυρήνες Εθνικών Δρυμών, αισθητικά δάση ενώ επίσης δεν απαντώνται παραδοσιακοί οικισμοί ή προστατευόμενα τμήματα οικισμών».

Επίσης, η εταιρία στο φάκελό της επισημαίνει: «Με τη συγκεκριμένη επένδυση, η εταιρεία φιλοδοξεί να διοχετεύσει στην ελληνική αγορά σημαντική ποσότητα ενέργειας από ΑΠΕ, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων, αλλά και στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Η υλοποίηση της επένδυσης θα συνδράμει στην σημαντική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατ’ εκτίμηση ύψους 1.924.299 τόνων σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας. Επίσης, θα ενισχυθεί σημαντικά η περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομία κατά την περίοδο κατασκευής (22.740 θέσεις εργασίας), και κατά την περίοδο λειτουργίας των φωτοβολταϊκών σταθμών (240 θέσεις εργασίας Ε.Μ.Ε.)».

Οι περιοχές στις οποίες προγραμματίζεται να στηθούν συνολικά 77 φωτοβολταϊκά πάρκα σε ιδιωτικά οικόπεδα και αγροτεμάχια στην Κεντρική Μακεδονία είναι:

-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συνολική ισχύς 271.699 MW, συνολικός προϋπολογισμός 163.019.400 ευρώ, συνολικά 52 πάρκα. Περιοχές πάρκων: Δήμος Χαλκηδόνας – Μπαλλαίικα, Πεντάλοφος, Ξηροχωρίτικα και Μπικέικα.

-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Συνολική ισχύς 68.284 MW, συνολικός προϋπολογισμός 40.970.400 ευρώ, συνολικά οχτώ πάρκα. Περιοχές πάρκων: Δήμος Πολυγύρου – Άγιος Πρόδρομος και Γαλάτιστα.

-ΣΕΡΡΕΣ: Συνολική ισχύς 44.620 MW, συνολικός προϋπολογισμός 26.772.000 ευρώ, συνολικά εννέα πάρκα. Περιοχές πάρκων: Δήμος Νέας Ζίχνης – Σφελινός, Μέλαγκας, Τζιρίνος και Πλατόραχη.

-ΗΜΑΘΙΑ: Συνολική ισχύς 105.928 MW, συνολικός προϋπολογισμός 63.556.800 ευρώ, συνολικά επτά πάρκα. Περιοχές πάρκων: Δήμος Βέροιας – Κωστοχώρι και Δορμάνι της τοπικής κοινότητας Φυτείας Δοβρά και σε μεμονωμένο αγροτεμάχιο.

-ΚΙΛΚΙΣ: Μεμονωμένο αγροτεμάχιο στη Γουμένισσα, ένα πάρκο.

Επίσης, έχουν δεσμευτεί εκτάσεις στον Έβρο, στην Καστοριά, στα Γρεβενά, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στη Φθιώτιδα και στη Μαγνησία.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/megali-ependisi-ape-77-fotovoltaika-parka-stin-kentriki-makedonia