Η ενωμένη Θεσσαλονίκη απέναντι στους εχθρούς της

Του Γιώργου Μπούζου, Δημοσιογράφου

 

Τον Ηρακλή τον υποβίβασαν πέρσι με συνοπτικές διαδικασίες fast track. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τον ΠΑΟΚ τον έσυραν στην γκιλοτίνα του αθλητικού δικαστή για να τον εξοντώσουν. Πως θα ήταν η αθλητική- ποδοσφαιρική Θεσσαλονίκη αν οι μεγάλοι της πόλης αντί να προσπαθούν να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου, ένωναν τις δυνάμεις τους απέναντι στο κατεστημένο της Αθήνας;

Στα χρόνια της ντροπής, ΠΑΟΚ, Άρης και Ηρακλή δενόταν πίσω από το άρμα του εκάστοτε δυνατού, Ολυμπιακού ή Παναθηναϊκού. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ, στα χρόνια της εποχής του Γιώργου Μπατατούδη, περίμενε πρώτα να δει τι θα κάνει ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού και μετά σήκωνε το χέρι στις ψηφοφορίες της Σούπερ λίγκα.

Από τότε πέρασαν χρόνια. Λάθη έγιναν! Σε κάποιες περιπτώσεις δίκην εμφυλίου πολέμου! Μεταξύ των ομάδων της πόλης Όπως (ακόμη και) πέρσι! Αν κοιτάξουμε όμως μπροστά, ρίχνοντας στη λήθη του παρελθόντος τα παλιά. Σήμερα που ο πόλεμος του ποδοσφαίρου μαίνεται σε όλα τα επίπεδα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι ομάδες της Θεσσαλονίκης να είναι ενωμένες.

Η ευθύνη πέφτει στις πλάτες του ισχυρότερου. Σήμερα είναι ο ΠΑΟΚ. Αν στην Τούμπα αντιληφθούν ότι ενωμένη η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας αλλά και αιχμή του δόρατος για τα συμφέροντα της πόλης και των ομάδων της, τότε θα έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης.

Δεν έχει σημασία που ο Ηρακλής βρίσκεται στην Γ΄ εθνική και ο Άρης στο δρόμο της επιστροφής για την Σούπερ λίγκα. Τη νέα περίοδο ΠΑΟΚ και Άρης θα βρίσκονται στο κέντρο των αποφάσεων. Ενωμένοι θα έχουν άλλη δυναμική στη διαδικασία των ψηφοφοριών στη Σούπερ λίγκα αλλά και των συμμαχιών που διαμορφώνονται. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και ο Ηρακλής.

Δεν είναι εύκολο. Ο τυφλός φανατισμός και η μισαλλοδοξία έχουν εμποδίσει στο παρελθόν κάθε προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ των ομάδων της Θεσσαλονίκης. Γι  αυτό όμως υπάρχουν και οι ηγέτες. Να δείξουν το δρόμο για το συμφέρον του ποδοσφαίρου της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί καθήκον του Ιβάν Σαββίδη να κάνει το πρώτο και το επόμενο βήμα. Αν βέβαια πιστεύει κι εκείνος ότι ενωμένη η Θεσσαλονίκη θα είναι πολύ πιο ισχυρή από την σημερινή εικόνα της μίζερης αντιπαράθεσης.

No Comments Yet

Comments are closed