Ένα εκατ. δόσεις από Pfizer τον Απρίλιο – Ερχονται τα εμβόλια της Johnson & Johnson

Ελπίδες για δημιουργία του πρώτου τοίχους ανοσίας μέσα στην άνοιξη δημιουργεί το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές ετοιμάζονται να δώσουν «πράσινο φως» για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca και της ηλικιακής ομάδας άνω των 65 ετών, καθώς επίσης ότι τον Απρίλιο έρχονται επιπλέον 1 εκατ. δόσεις εμβολίων της Pfizer.

«Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί τη διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Καλά νέα έρχονται και από το μέτωπο της Pfizer, η οποία έχει δεσμευτεί, σύμφωνα με την κα Πελώνη, ότι τον Απρίλιο οι παραδόσεις θα ξεπεράσουν το ένα εκατ. δόσεις, ενώ η επικείμενη έγκριση ενός ακόμη εμβολίου, της Johnson & Johnson θα υψώσει περαιτέρω το τείχος προστασίας απέναντι στον ιό.

«Τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς η Pfizer ανακοίνωσε πως το επόμενο μήνα οι παραδόσεις θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο», ανέφερε νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ξεπεράσαμε το 1 εκατ. εμβολιασμών – Να μη γίνει τώρα η μεγάλη ζημιά

Μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την συμπλήρωση του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είμαστε στην αρχή του τέλους», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «παραμένει ένα κρίσιμο στοίχημα για όλους». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα «ανησυχητικά νέα»: «Οι μεταλλάξεις και πρωτίστως η Βρετανική, που κυριαρχεί, πια, στη χώρα μας, έχουν πολύ υψηλή μεταδοτικότητα. Γι’ αυτό και, τελευταία, βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα και να πολιορκείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην επίθεση αυτή απαντούμε συνεχίζοντας να ενισχύουμε ακόμα πιο πολύ τα νοσοκομεία μας. Πρωτίστως στην Αττική, όπου έχουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και το γεγονός ότι πήραμε νωρίς περιοριστικά μέτρα, κάνει την κατάσταση, παρά τις δυσκολίες, διαχειρίσιμη. Αλλιώς, θα είχαμε γίνει Πορτογαλία ή Τσεχία».

Στο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, τονίζοντας ότι «καταλαβαίνω απόλυτα την πολύμηνη κούραση που μπορεί να φέρει την πρόσκαιρη χαλάρωση. Ίσως και να φοβόμαστε λιγότερο, ελπίζοντας στο εμβόλιο».

EMA: Ξεκίνησε η αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V για χρήση εντός της ΕΕ

Την έναρξη αξιολόγησης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολοβίας Gamaleya στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

«Ο EMA ξεκίνησε συνεχή μελέτη του Sputnik V, ενός εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από το εθνικό ρωσικό κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaley», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο διεθνώς, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik-V από τον Ιούνιο, εάν εξασφαλισθεί η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

«Μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ, θα είμαστε σε θέση να προμηθεύσουμε εμβόλια για 50 εκατομμύρια Ευρωπαίους από τον Ιούνιο 2021», ανακοίνωσε ο Κίριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του RDIF. Το RDIF αναμένει ότι πολλές χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης θα εγκρίνουν το ρωσικό εμβόλιο αυτόν τον μήνα.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ δήλωσε μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη και ότι η διανομή του δεν πρέπει να πνιγεί από την πολιτική.

Κομισιόν: «Δεν υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου»

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.

«Αυτήν την στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για την ένταξη του εμβολίου Sputnik-V στο χαρτοφυλάκιο» των εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν παραγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Γερμανία: «Πράσινο φως» για εμβολιασμό και των άνω των 65 ετών με AstraZeneca

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στη Γερμανία, συνιστά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca πλέον και σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά Μέσα. Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε την τροποποίηση με ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών STIKO συνιστούσε έως τώρα τη χορήγησή του εμβολίου της AstraZeneca σε ηλικίες από 18 μέχρι 64 χρόνων, θεωρώντας ότι δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η εταιρεία είχε εναντιωθεί στους ισχυρισμούς, ότι το εμβόλιό της δεν είναι αποτελεσματικό στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Υγείας, η Stiko συνεχίζει να προτείνει να χορηγείται η δεύτερη δόση εμβολίου της AstraZeneca μετά από τρεις μήνες – και όχι, μετά από έξι εβδομάδες.

AP Photo/Yorgos Karahalis

No Comments Yet

Comments are closed