Ελπιδοφόρο ξεκίνημα σεζόν για θέατρα και καλλιτέχνες ενάντια στο φόβο του κορονοϊού.

Της Κλεονίκης Καρπώνη

Πριν λίγες ημέρες, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε το άνοιγμα των κλειστών θεάτρων σε όλη τη χώρα. Οι θεατρικοί χώροι θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους με πληρότητα 30% για την ώρα και χωρίς πλαφόν θεατών.

Σκηνοθέτες, ηθοποιοί και τεχνικοί του θεάτρου, μετά από πολύμηνες πρόβες, τηρώντας πάντα τα υγιεοινομικά μέτρα, είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν την καλλιτεχνική δουλειά τους στο θεατρόφιλο κοινό από τα τέλη του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προχωρά στη διοργάνωση σεμιναριακών κύκλων για επαγγελματίες του θεάτρου, όπως και στο πλάνο για τις παραστάσεις του επόμενου καλοκαιριού. Όπως φαίνεται, οι δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας των κυβερνητικών αποφάσεων δεν πτόησαν τους ανθρώπους του θεάτρου, αντιθέτως ενδυνάμωσαν το αίσθημα της καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας και διεκδίκησης.

Η αντίδραση ήταν το όπλο των καλλιτεχνών που κατέβηκαν σε πορείες και οργανώθηκαν σε σωματεία και συλλόγους.

Η τήρηση των μέτρων μέσα στους θεατρικούς χώρους είναι δεδομένη, στο πρότυπο των θεάτρων παγκοσμίως που έχουν ήδη ανοίξει, με γνώμονα την οικονομική και καλλιτεχνική στήριξη των εργαζομένων του θεάτρου.

Βάσει δημοσκόπησης, το ελληνικό, θεατρόφιλο κοινό φαίνεται αποφασισμένο να στηρίξει τα θέατρα και να καλύψει την ανάγκη ψυχαγωγίας που στερήθηκε όλους αυτούς του μήνες της πανδημίας.

Παρ’όλα αυτά, αναμένουμε να δούμε τις επόμενες αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στο ενδεχόμενο συνέχισης των έντονων, οικονομικών δυσκολιών των εργαζομένων λόγω μειωμένης προσέλευσης του κοινού στους θεατρικούς χώρους αυτόν το χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση, η πιεστική στάση των καλλιτεχνών μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει στην ελληνική, πολιτισμική πραγματικότητα.

No Comments Yet

Comments are closed