Έκθεση ΔΝΤ για Ελλάδα: 9,5% ύφεση- Αρκεί έλλειμμα 2,5%-“Παγώνει” προσωρινά το θέμα του χρέους

από Team MyPortal.gr
sms

«Ελαστικό» και προσαρμοσμένο στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεσή του. Το ΔΝΤ «καθησυχάζει» την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη πλεονασμάτων θέτοντας έναν πιο εφικτό στόχο, πρωτογενές έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ βελτίωσε οριακά την πρόβλεψή της για το μέγεθος της ύφεσης στο 9,5% από το 10%.

Καλεί δε την Ελλάδα να τροποποιήσει το δημοσιονομικό της «μίγμα» ενισχύοντας τις δαπάνες υγείας, αντιμετωπίζοντας τα κενά που προκύπτουν από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, αλλά και δημιουργώντας ευκαιρίες για την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού. Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, αξιολογούνται θετικά με το ΔΝΤ να επισημαίνει ότι «το πακέτο οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης είναι μεγάλο, έγκαιρο, και κατάλληλα αποτελούμενο από κυρίως προσωρινά μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στοχεύουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά»

Παράλληλα, «παγώνει» προσωρινά το θέμα του δημόσιου χρέους σημειώνοντας ότι «η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της Ελλάδας παραμένει επαρκής. Αυτό αντανακλά τις διαχειρίσιμες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο, που οφείλονται μερικώς στην αυξημένη στήριξη από την ΕΕ και την ΕΚΤ, καθώς και από το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας. Μετά από μια αύξηση το 2020, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αν και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενες προβλέψεις».

Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ δεν αφήνει πολλά περιθώρια και αφήνει να εννοηθεί ότι θα επανέλθει στο «αγκάθι» του χρέους, καθώς με βάση τις εκτιμήσει του, μετά την «επιρροή» του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία , η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει στο μακροχρόνιο δυνητικό ποσοστό του 1 % και προσθέτει ότι «σημαντικές αβεβαιότητες και αρνητικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από τις προοπτικές της οικονομίας».

Ως προς το τραπεζικό σύστημα, το ΔΝΤ χαιρετίζει μεν το σχέδιο «Ηρακλής», ωστόσο θεωρεί ότι δεν είναι αρκετό για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία μπορεί να αυξηθούν εξαιτίας της πανδημίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «ενώ η παροχή κρατικών εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών (πρόγραμμα Ηρακλής) είναι ευπρόσδεκτη και προχωρά, δεν αποτελεί μια συνολική λύση καθώς αφήνει ένα σημαντικό όγκο ΜΕΑ στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν αντιμετωπίζει την χαμηλή ποιότητα του τραπεζικού κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη».