Εκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αύριο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σενάρια παραίτησης του Ζόραν Ζάεφ

Πολιτικό χάος και όργιο φημών στα Σκόπια ακολούθησε το ναυάγιο της Συνόδου: διάγγελμα αναμένεται να απευθύνει σήμερα στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, με τις φήμες των τοπικών ΜΜΕ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης να τον φέρουν έτοιμο να παραιτηθεί. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ του τηλεφώνησε ωστόσο και του ζήτησε να μην παραιτηθεί, ενώ και άλλοι ξένοι ηγέτες κάλεσαν τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ο Ζάεφ φέρεται να επικοινώνησε επίσης με τους ομολόγους του στη Σουηδία, στη Βουλγαρία, στη Σλοβενία, στη Μάλτα και αλλού καθώς και με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γιοχάνες Χαν. Ολοι τους επιβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες της είναι σε πλήρη ετοιμότητα για μια ευρωπαϊκή πορεία, αλλά εξήγησαν πως κάποιες χώρες της Ε.Ε. δεν είναι ακόμη έτοιμες, όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Αφοσίωση στην ευρωπαϊκή προοπτική ζητεί ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος συγκαλεί για αύριο έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί κανονικά για τον Δεκέμβριο του 2020 και το δίλημμα είναι κατά πόσον θα πρέπει να προκηρυχθούν νωρίτερα, για παράδειγμα τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI δεν θέλει εκλογές και το μόνο κόμμα που ευνοείται από μια προσφυγή στις κάλπες αυτή τη στιγμή είναι το VMRO που προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, του VMRO-DMNE Χρίστιαν Μισκόσκι απέδωσε την αποτυχία στις πολιτικές του Ζάεφ, που οδήγησαν σε έναν «αέναο κύκλο θυσιών, υποχωρήσεων και αυτοακυρώσεων» και όχι στον λαό της χώρας. Την επιθυμία του για πρόωρες εκλογές διατύπωσε και το αλβανικό κίνημα ΒΕSΑ, ενώ κάποιοι ζητούν σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Οι φήμες περί παραίτησης Ζάεφ ξεκίνησαν από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA και το σερβικό Sputnik, το οποίο μετέδωσε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σχετικά τις ξένες πρεσβείες. Οι ίδιες πηγές απέδιδαν την πρόθεση του Ζάεφ στην αδυναμία του να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της χώρας. Ακολούθησε, ωστόσο, επίσημη διάψευση από την κυβέρνηση στα Σκόπια.

No Comments Yet

Comments are closed