Εκμέκ καταΐφι με ελαφριά κρέμα βανίλιας

Υλικά

Για τη βάση

  • 450 γρ. φύλλο καταΐφι
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη

Για την κρέμα

  • 1 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 90 γρ. κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο στη μέση ή 1 κάψουλα βανιλίνης
  • λίγο αλάτι 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος

Για το σιρόπι

  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 1/2 ποτ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Για τη σαντιγί

  • 750 γρ. κρέμα γάλακτος, πολύ κρύα
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κάψουλες βανιλίνης

Για το γαρνίρισμα

  • ξηροί καρποί της αρεσκείας μας ή κερασάκια μαρασκίνο

Διαδικασία

Κρέμα: Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κορν φλάουρ με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τους κρόκους στο μπολ και χτυπάμε το μείγμα με το σύρμα ώστε να γίνει πυκνό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά λίγο πριν αρχίσει να βράζει το γάλα. Ρίχνουμε μια κουταλιά από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ώστε να μην κόψει το αυγό και προσθέτουμε τα σποράκια της βανίλιας ή την κάψουλα βανιλίνης και το αλάτι. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να δένει η κρέμα. Λίγο πριν το τέλος και αφού έχει πήξει η κρέμα (δοκιμάζουμε βάζοντας μια ποσότητα στη ράχη ενός κουταλιού, θα πρέπει να στέκεται), προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος (για να κρυώσει πιο γρήγορα και ομοιόμορφα). Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα από μισή ώρα, καλύπτουμε την κρέμα με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει.

Βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180º C. Ανοίγουμε το φύλλο σε ένα μεσαίο, μακρόστενο ταψί και το «χτενίζουμε» καλά με τα δάχτυλά μας να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο το μήκος του ταψιού. Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και τους ρίχνουμε διάσπαρτα παντού, ώστε να λιώσουν και να ποτίσουν όλο το φύλλο. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά για περίπου 4 λεπτά (από την ώρα του βρασμού) μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Παίρνουμε μικρές ποσότητες σιροπιού και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου, να ποτίσει καλά. Το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά να κρυώσει.

Σαντιγί: Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, την κρύα κρέμα γάλακτος και σιγά-σιγά προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τη βανιλίνη. Σταματάμε το χτύπημα μετά από 6 – 8 λεπτά, αφού η κρέμα έχει αρχίσει να σφίγγει και να γίνεται σαντιγί. Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να το συναρμολογήσουμε.

Συναρμολόγηση: Απλώνουμε πάνω στο σιροπιασμένο φύλλο καταΐφι τη δροσερή κρέμα βανίλιας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπάτουλα ή κορνέ. Ρίχνουμε από πάνω τη σαντιγί, χρησιμοποιώντας μια ελαστική σπάτουλα ή ένα κορνέ. Φροντίζουμε να καλύψει όλη την κρέμα που βρίσκεται από κάτω. Μπορούμε να βάλουμε για περίπου 2 ώρες το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε. Σε αυτή την περίπτωση γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς λίγο πριν το σερβίρισμα ώστε να μην πανιάσουν. Βάζουμε, αν θέλουμε, και κερασάκια.

Μυστικά:

  • Πριν το σιροπιάσουμε, σπάμε με ένα πιρούνι το ενιαίο φύλλο σε μικρά κομμάτια πατώντας καλά όλη την επιφάνεια μέχρι να θρυμματιστεί εντελώς. Αυτό θα βοηθήσει να απορροφηθεί καλά το σιρόπι αλλά και να κόβεται το γλυκό σε όμορφα κομμάτια και με ευκολία κατά το σερβίρισμα.
  • Είναι καλύτερα την κρέμα να τη φτιάξουμε αποβραδίς ώστε να μην χάσουμε χρόνο περιμένοντας να κρυώσει.
  • Μπορούμε, αντί για φύλλο καταϊφιού, να χρησιμο-ποιήσουμε τσουρέκι που έχει μείνει. Το κόβουμε σε φέτες, το ψήνουμε στον φούρνο ή στο γκριλ για μερικά λεπτά να γίνει τραγανό και ύστερα συνεχίζουμε με το ζεστό σιρόπι, την κρέμα και τη σαντιγί.

πηγη:gastronomos.gr

No Comments Yet

Comments are closed