Εκδήλωση για την “Πράσινη Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα” απο το ΕΛΙΝΕΚΑ

από Team MyPortal.gr
sms

«Πράσινη Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» ήταν ο τίτλος της διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματος Inno4Green: “Καινοτομία και ενημέρωση για την πράσινη επιχειρηματικότητα του αύριο”.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου τονίζοντας πως στην ανοικοδόμηση της εθνικής οικονομίας μετά την κρίση της πανδημίας πρέπει να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο που θα σέβεται το περιβάλλον.  Παρουσίασε επίσης άξονες του προγράμματος «δίκαιης μετάβασης» στης Δυτικής Μακεδονίας από κέντρο λιγνίτη σε κέντρο καθαρής ενέργειας σημειώνοντας πως προβλέπεται η δημιουργία 5100 άμεσων και 6500 έμμεσων θέσεων εργασίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας σημείωσε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα τοποθετηθεί ένας ακόμη κοινόχρηστος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο παλιό κτίριο της Περιφέρειας στη Β. Όλγας και από ένας στις πρωτεύουσες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης Μάκης Κυριζίδης παρουσίασε τις δράσεις για τα πρώτα 30 ηλεκτρικά οχήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την προμήθεια ηλεκτρικών απορριμματοφόρων και την τοποθέτηση 15 σταθμών φόρτισης. Όπως σημείωσε στόχος είναι όλα τα οχήματα του Δήμου να γίνουν ηλεκτρικά και κάποια στιγμή να επιτρέπεται στο κέντρο της πόλης η κυκλοφορία μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Άνθιμος Αμανατίδης σημείωσε πως ως το τέλος του 2021 θα προκηρυχθούν παρεμβάσεις πράσινης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας ύψους 90 εκ. Ευρώ όπως η τοποθέτηση 250.000 έξυπνων υδρομέτρων.  Γνωστοποίηση την κατασκευή δύο νέων δεξαμενών, 80.000 κ.μ. δυλισμένο και 4.000 κ.μ. ανεπεξέργαστου νερού από τον Αλιάκμονα, ενός σημαντικού έργου για την ασφάλεια υδροδότησης και την επίτευξη επιλεξιμότητας.  Επίσης είπε πως στις αρχές του 2021 θα αρχίσει η ανακαίνιση του κτιρίου της ΕΥΑΘ που χρονολογείται από το 1960 για την δημιουργία ενός πράσινου, σύγχρονου και βιοκλιματικού κτιρίου.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης κατέθεσε την πρόταση δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη ενός Διαβαλκανικού Κέντρου Κυκλικής Οικονομίας. Όπως είπε μπορεί σε σχέση με χώρες της Ε.Ε. να είμαστε πίσω στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά είμαστε μπροστά στην περιοχή των Βαλκανίων και μπορούμε να προωθήσουμε την ελληνική τεχνογνωσία στις γειτονικές χώρες για έργα τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά που αφορούν τα απορρίμματα, το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν επίσης ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΤΚΜ) Βασίλης Γεωργιάδης, η πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΕΘ Μαρία Καρατενίζη και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης.

Εδώ ηλεκτρονικά όλη η εκδήλωση