Εκδήλωση ΕΒΕΘ: Στα τάρταρα ο κλάδος κατασκευής ακινήτων

από Team MyPortal.gr
sms

Το ενδιαφέρον για ανακαινίσεις λόγω AirBnB, αλλά και οι αγοραπωλησίες, κυρίως παλαιών ακινήτων λόγω της πολύ χαμηλής τιμής τους, οδήγησαν στην ανάκαμψη της βιομηχανίας κατασκευής ακινήτων στη χώρα μας τη διετία 2017-2018, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών, Πέτρος Παπαϊωάννου, μιλώντας σε εκδήλωση επιχειρηματικής δικτύωσης του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης .

Ο δρόμος της ελληνικής βιομηχανίας κατασκευών την τελευταία δεκαετία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα: σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ.Παπαϊωάννου, από 33,6 δισ. ευρώ το 2007 η επενδυτική δαπάνη σε ακίνητα μειώθηκε πέρυσι σε μόλις 9 δισ., ενώ ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον κλάδο συρρικνώθηκε στις 333.000 το 2016 από 580.000 το 2007. Πέρυσι, πρόσθεσε, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο μέσο κόστος δανεισμού στεγαστικού δανείου στην Ευρώπη, ενώ η μετανάστευση των νέων ηλικίας 25-45 ετών περιόρισε τη ζήτηση αγοράς ή ενοικίασης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

Κατά τον κ. Παπαϊωάννου, “η φορολογική στόχευση της Πολιτείας αποκλειστικά στα ακίνητα, με εργαλείο τον ΕΝΦΙΑ και κυρίως το Συμπληρωματικό Φόρο, που επιβαρύνει τις περιουσίες μεγαλύτερης αξίας, από 200.000 ευρώ, τρόμαξε τους παλαιούς αλλά και τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι φόροι αυτοί έγιναν το μέγα αντικίνητρο αγοράς νέων ακινήτων από τους ήδη κατόχους, που έχουν στάσιμα χρήματα σε εγχώριες και ξένες τράπεζες και τη δυνατότητα να επενδύσουν”.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η φορολογία ήταν μεν η κύρια, αλλά όχι η αποκλειστική αιτία της πτώσης των τιμών των ακινήτων. “Τα στοιχεία σε μελέτη του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι η πτώση τιμής για τα ακίνητα μέχρι 200.000 ευρώ οφείλεται κατά 20% στον ΕΝΦΙΑ και για τα μεγαλύτερης αξίας ακίνητα αποδίδεται κατά 75% στον ΕΝΦΙΑ” διευκρίνισε. Ο ΣΕΠΑΚ, πρόσθεσε, ανέθεσε μελέτη στο ΙΟΒΕ, που απέδειξε ότι η μείωση του ΦΠΑ στο 13%, θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ενεργοποίηση του κλάδου και νέες θέσεις εργασίας.

Την ανάγκη βελτίωσης της αντισεισμικής συμπεριφοράς του κτηριακού αποθέματος της χώρας, που συχνά είναι ανεπαρκώς θωρακισμένο απέναντι σε μεγάλους σεισμούς, υπογράμμισε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κ.Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), πολιτικός μηχανικός, Πάρις Μπίλλιας. Όπως είπε, τα πράγματα γύρω από την αντισεισμική θωράκιση έχουν μείνει στάσιμα εδώ και χρόνια και ο λόγος είναι η έλλειψη χρημάτων, αλλά και σχεδίου και πρωτοβουλίας.

Σημείωσε, δε, ότι επειδή πρέπει να θωρακιστούν τουλάχιστον τα δημόσια κτήρια, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, “οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι μια άμεση επιλογή, δεδομένου ιδίως ότι δεν λέει πουθενά ότι οι ΣΔΙΤ πρέπει να περιορίζονται σε νέα κτήρια και έργα”.

Κατά τον κ.Μπίλλια, η εν γένει βελτίωση των παλαιών κτηρίων – και από άποψη ενεργειακής αποδοτικότητας – είναι μεγάλο ζήτημα για την Ελλάδα με ΣΔΙΤ ή και ειδικά προγράμματα για τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτήρια.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα, ο κ.Μπίλλιας σημείωσε: “Τα μεγάλα έργα στη χώρα μας τελειώνουν, δεν έχουμε σχεδιάσει νέα και οι διαδικασίες ωρίμανσης στην Ελλάδα είναι κάπως αργές. Χρειάζεται λοιπόν να σχεδιάσουμε τη νέα γενιά έργων .Εμείς για τη Βόρεια Ελλάδα προτείναμε την επιστροφή ποσοστού των εσόδων από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, για να χρησιμοποιηθούν για νέα έργα, και αυτή θα μπορούσε να είναι μία σοβαρή διαπραγμάτευση, όπως η δημιουργία ενός ταμείου για την αντισεισμική θωράκιση”.