Έφυγε ο Στέφανος Μπαλής, ένας φανατικός Θεσσαλονικιός…

από Team MyPortal.gr
sms

Τα μαθηματικά και οι αριθμοί ήταν πάντοτε η αδυναμία του αείμνηστου Στέφανου Μπαλή, που έφυγε χτες σε ηλικία 84 χρονών. Μια σπουδαία προσωπικότητα για τη Θεσσαλονίκη, τα μαθηματικά, την εκπαίδευση αλλά και γενικότερα τον πολιτισμό της πόλης. Δεν είναι μόνο ότι σπούδασε μαθηματικά (πτυχίο και διδακτορικό δίπλωμα στο ΑΠΘ) και στη συνέχεια δίδαξε το μάθημα σε δεκάδες μαθητές και μαθήτριες στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα φροντιστήρια ή στα ιδιαίτερα. Ηταν και ότι έγραψε περίπου 20 βιβλία για τα μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση, καθώς και βιβλία ανώτερων μαθηματικών.

Σύνδεσε μάλιστα τα μαθηματικά και την ποίηση, καθώς όπως συχνά έλεγε είναι δύο πανάρχαιες πνευματικές και δημιουργικές δραστηριότητες του ανθρώπου, αυτόνομες και αυτοδύναμες.

Ενας ευαίσθητος και ποιητικός μαθηματικός, λοιπόν, γνωστός για την πλούσια δράση του στα κοινά και τη συμμετοχή του στην ανανεωτική αριστερά, αλλά και ένας φανατικός Θεσσαλονικιός, που είχε πάντοτε  ιδιαίτερη έγνοια για την πόλη. Διετέλεσε  δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης την περίοδο 1983-86 και επί δημαρχίας Θεοχάρη Μαναβή, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του ΚΘΒΕ, του ΔΣ του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, καθώς και του ΔΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και του Μουσείου Τεχνολογίας.

Μαθηματικά, ποίηση και Θεσσαλονίκη ήταν το τρίπτυχο που ακολούθησε για πολλά χρόνια. Παροιμιώδης έχει μείνει μια από τις πρώτες φορές που συμμετείχε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Τότε, όπως θυμήθηκαν πολλοί παλιοί φίλοι του που σήμερα το μεσημέρι τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, ο Στέφανος Μπαλής έβγαλε πάνω στα έδρανα ένα μικρό κομμάτι χαρτί και άρχισε να παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι με τους αριθμούς. Γράφοντας τις ημερομηνίες της ίδρυσης της πόλης και χρονολογίες από το άμεσο μέλλον. Κάπως έτσι προέκυψε και η σκέψη για τον εορτασμό των 2.300 χρόνων από την ίδρυσή της πόλης το 1985. Με τον Μπαλή να πρωταγωνιστεί στο σχεδιασμό των σχετικών εκδηλώσεων.