«Εφυγε» ο δημοσιογράφος Σπύρος Παγιατάκης

Σε ηλικία 79 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος Σπύρος Παγιατάκης.

Γεννήθηκε το 1939 στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το Κολλέγιο «Ανατόλια», ενώ σπούδασε αρχιτεκτονική και θεατρικές επιστήμες στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Βερολίνου.
Από το 1961 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στο θέατρο «Μπερλίνερ Ανσάμπλ» και συγχρόνως άρχισε δημοσιογραφική συνεργασία με διάφορα καλλιτεχνικά περιοδικά στην Ευρώπη και στην Αμερική, πάνω σε θέματα κυρίως κινηματογράφου και θεάτρου.
Από το 1964 και μέχρι το 1974 συνεργάστηκε με «ΤΑ ΝΕΑ» και με τον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ». Επίσης, από το 1964 έως το 1968 ήταν μόνιμος ανταποκριτής της ελληνικής εκπομπής της «Deutsche Welle» στο Δυτικό Βερολίνο. Από το 1968 έως το 1974 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου και πραγματοποίησε σειρές ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών εκπομπών για την «RAI» και την γερμανική τηλεόραση. Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την οργάνωση του «Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης».
Σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα για τα κρατικά Θέατρα Βρέμης και Ελσίνκι και είχε πραγματοποιήσει πολλές θεατρικές μεταφράσεις.
Διετέλεσε υπεύθυνος των μορφωτικών προγραμμάτων της τηλεόρασης ΕΙΡΤ  μέχρι τον Νοέμβριο του 1974, οπότε υπέβαλε την παραίτησή του. Το Φεβρουάριο 1975 επανήλθε στην ΕΙΡΤ ως Διευθυντής Προγράμματος Τηλεόρασης μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.
Από το 1974 έως το 1977 διετέλεσε καθηγητής της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και παράλληλα ανέλαβε τη στήλη της θεατρικής κριτικής στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ».
Στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΉ» εργάστηκε έως το 1987, ως αρθρογράφος και ως κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου. Το διάστημα 1976-1977 ανέλαβε παράλληλα την οργάνωση των έγχρωμων «Ελληνικών Επικαίρων» της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών για 14 μήνες.
Το 1987 συντέλεσε στο «στήσιμο» του ραδιοφώνου του «Antenna» Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία διετέλεσε διευθυντής του και μέλος του Δ.Σ. του «Antenna».
Το 1988 εργάστηκε στην εφημερίδα «Βραδυνή» και από το 1989 ως συντάκτης – κριτικός θεάτρου της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
Ο Σπύρος Παγιατάκης διακρίθηκε για το επαγγελματικό του ήθος, τη βαθύτατη καλλιέργειά του, τις εξαιρετικές ικανότητες και την αφοσίωση στη δουλειά του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο, που κόσμησε την ελληνική δημοσιογραφία με το έργο του.

Η  κηδεία του  θα τελεστεί αύριο Πέμπτη, στις 2 μ.μ. στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

No Comments Yet

Comments are closed