Ευχαριστήρια επιστολή στη Χρυσή Αυγή έστειλε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Όρμπαν

από Team MyPortal.gr
sms

Έντονο προβληματισμό στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προκαλεί η ευχαριστήρια επιστολή στη Χρυσή Αυγή για τη στήριξη στην ουγγρική κυβέρνηση που έστειλε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την υποστήριξή σας κατά την ψηφοφορία επί της έκθεσης σχετικά με την κατάσταση στην Ουγγαρία […] Πιστεύω ότι η εν λόγω έκθεση στρέφεται κατά της Ουγγαρίας και του ουγγρικού λαού», ανέφερε ο κ. Όρμπαν. «Εκτιμώ τη στήριξη που έχετε δείξει στην εθνική κυριαρχία και την αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, ανεξάρτητα από τις επαίσχυντες επιθέσεις των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης, δεν θα ενδώσουμε σε εκβιασμούς», πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδοκιμάσει τον ακροδεξιό ούγγρο πρωθυπουργό, γνωστοποιώντας εξ αρχής ότι η ΝΔ θα ψηφίσει στο ευρωκοινοβούλιο τις κυρώσεις κατά της Ουγγρικής κυβέρνησης για τη στάση της στο μεταναστευτικό.

Αντιδρώντας στην επιστολή, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε ότι ο Όρμπαν έχει πλέον δημιουργήσει νέους διαύλους επικοινωνίας με τη Χρυσή Αυγή.

«Ευχαριστήρια επιστολή Όρμπαν προς τη Χρυσή Αυγή, για τη στήριξη στην ουγγρική κυβέρνηση. Η ΧΑ, αποκλεισμένη ακόμη και από την ακροδεξιά ομάδα της Λεπέν, και ο Όρμπαν, ομογάλακτος των Μητσοτάκη και Βέμπερ, σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Ως πότε θα τον κρατούν ως μέλος του ΕΛΚ;» διερωτήθηκε ο κ. Παπαδημούλης.

Οι ενέργειες του Όρμπαν σε συνδυασμό με την αμείλικτη αντιμεταναστευτική ρητορική του έχουν φέρει πολλούς κεντροδεξιούς πολιτικούς από το ΕΛΚ σε πολύ δύσκολη θέση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επίσης μέλος του ΕΛΚ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις αυτές, λέγοντας ότι η ιδιότητα μέλους του στην οικογένεια του ΕΛΚ αποτελεί «πρόβλημα».

Εντούτοις, οι αξιωματούχοι του ΕΛΚ αποφεύγουν να συζητούν το ζήτημα και η βασική τους γραμμή είναι ότι το S&D και η ALDE στοχοποιούν σκοπίμως τον Όρμπαν, προκειμένου να αποσπούν την προσοχή από τα δικά τους προβλήματα. Ωστόσο, το μέλλον του Όρμπαν στο ΕΛΚ συνιστά καθοριστικό παράγοντα για τις επόμενες Ευρωεκλογές και για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να ανήκει σε κόμμα που φιλοξένησε το κόμμα του Όρμπαν, ενώ ο συνυποψήφιός του, Μάνφρεντ Βέμπερ, ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7 ενάντια στη Βουδαπέστη, αλλά επέμεινε στην ανάγκη να διατηρηθεί ο διάλογος.

Επιπλέον, τόνισε ότι προτίθεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Όρμπαν και τον Ματέο Σαλβίνι, για να συνομιλήσουν και να επιτύχουν συμβιβασμούς.

Σε συνέντευξή της στη Euractiv η επικεφαλής της ομάδας GUE-NGL, Γκαμπριέλε Τσίμερ, δήλωσε ότι αναμένει έναν στενότερο συνασπισμό μεταξύ των διαφόρων δεξιών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μελών του ΕΛΚ, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις αποφάσεις όχι μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά και στα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

«Θα είναι ένας πραγματικός αγώνας για τις αξίες της ΕΕ. Δεν είμαι βέβαιη ότι όλοι οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι η κύρια πρόκληση», κατέληξε.