Έχουμε ήδη 12, θα φθάσουμε στους 16 υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης;

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Το παζλ των υποψηφιοτήτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται. Φαίνεται πως το μόνο κομμάτι που λείπει ώστε αυτό να ολοκληρωθεί είναι αυτό που προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς στην οποία και επικεντρώνονται οι διεργασίες και το ενδιαφέρον.

Ο Γιάννης Μπουτάρης δια της “Πρωτοβουλίας” επιχειρεί να συντονίσει τις διαδικασίες μεταξύ των κομμάτων που είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι καθώς και προσώπων και δημοτικών κινήσεων από το χώρο της κεντροαριστεράς και όχι μόνο. Αυτό το προοδευτικό-δημοκρατικό μέτωπο ακούγεται από πολλούς αλλά φαίνεται πως το πως και υπό ποιον θα διαμορφωθεί δημιουργεί διαφοροποιήσεις. Ορμώμενες και σε πολιτικά-κομματικά αλλά και προσωπικά κίνητρα. Ποιος θα φανεί πως συντονίζει, ποιος ότι μπαίνει κάτω από ποιον… Ίσως αρκεστούν σε μια μαγιά για συγκλίσεις στον 2ο γύρο ή και μετά απο αυτόν…

Δύσκολο το εγχείρημα και το καθιστά ακόμη δυσκολότερο το ότι ο Γιάννης Μπουτάρης είναι απερχόμενος αλλά και η δεδομένη πολυδιάσπαση του χώρου και τα εσωτερικά προβλήματα στην “Πρωτοβουλία”. Και αυτό αποτυπώνεται και στις προσωπικές κινήσεις και επαφές που έχουν προχωρήσει ουκ ολίγα στελέχη της “Πρωτοβουλίας’ αναζητώντας την επόμενη ημέρα.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει πως προωθεί την υποψηφιότητα της ΥΜΑΘ Κατερίνας Νοτοπούλου με στόχο αυτόν τον ευρύτερο αυτοδιοικητικό συνασπισμό ενώ στο τοπίο υπάρχει και η “ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη των Σπύρου Βούγια και Νίκου Νυφούδη που δεν δείχνει διάθεση να αλλάξει τους σχεδιασμούς της για κάθοδο της παράταξης στις εκλογές του Μαΐου. Όπως και η ‘Κίνηση των 5” έχει ρόλο στις εξελίξεις.

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι θέμα ημερών, το αργότερο 2-3 εβδομάδων, να τοποθετηθεί. Θα έρθει να προστεθεί στις 12 υποψηφιότητες που ήδη έχουν ανακοινωθεί και άλλες 3-4 που αναμένονται. Η απλή αναλογική ευνοεί-ενθαρρύνει τις πολλές υποψηφιότητες αντί των συνασπισμών. Ή μεταφέρει την ανάγκη συνεργασιών απο προ, μετεκλογικά.

Έχουμε και λέμε: Νίκος Ταχιάος με την παράταξη “Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα” και με την στήριξη της ΝΔ, Σπύρος Βούγιας και Νίκος Νυφούδης με την ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη, Μάκης Κυριζίδης με τη “Θεσσαλονίκη Θετικά”, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης με τη δημοτική κίνηση “Υψίπολης-Η Πόλη που μας Αξίζει|, Γιώργος Ορφανός, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Κωνσταντίνος Ζέρβας με την παράταξη “Ναι στη Θεσσαλονίκη”, Χάρης Αηδονόπουλος με τη “Συνέργεια-Πρώτα η Πόλη μας”, Βασίλης Μωυσίδης με τη ‘ΘεσσαλοΝΙΚΗ των πολιτών”, ο Ιωάννης Νασιούλης με την “Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη”, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος με την “Οικολογία-Αλληλεγγύη” και ο Γιάννης Κουριανίδης με την “Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική”.

Ήδη δηλαδή έχουν ανακοινωθεί 12 υποψηφιότητες και αναμένονται και άλλες. Το ΚΚΕ το οποίο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιος θα είναι ο υποψήφιος (το “Βήμα” ανέφερε πως θα είναι ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος ενώ ακούγεται και το όνομα του δημοτικού συμβούλου Μιχάλη Κωνσταντινίδη), ο “Πειρατής” Δημήτρης Παπαμιχαήλ, οι “Μένουμε Θεσσαλονίκη”. Προφανώς θα εκφραστεί και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με μια υποψηφιότητα όπως και στο παρελθόν. Στο τοπίο παραμένει και ο πρώην γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ -προφανώς με την Κατερίνα Νοτοπούλου- και το ΚΙΝΑΛ -ενδεχομένως με την Εύα Καϊλή- που θα υποδείξουν υποψηφίους αν οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν ευοδώσουν.