Ε. Αχτσιόγλου: H παραγωγή πλούτου πηγαίνει μαζί με την ενίσχυση και την προστασία της εργασίας

από Team MyPortal.gr
sms

Της Παναγιώτας Καρακούση

«Κάθε συζήτηση που αφορά τις προ(σ)κλήσεις προϋποθέτει μια κατανόηση του που βρισκόμαστε και βρισκόμαστε σε ένα σημείο που ένας κύκλος κλείνει και ένα άλλος ανοίγει τον Αύγουστο», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου ανοίγοντας την ομιλία της στην εκδήλωση με θέμα «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε νέες προ(σ)κλήσεις: Σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα από τα Αριστερά», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενη στην συμφωνία που επιτευχθεί στο Eurogroup, πριν λίγες μέρες, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε πως πλέον η χώρα βγαίνει από το καθεστώς επιτροπειών και τελειώνει μια πολιτική, την οποία έπρεπε να εφαρμόζει η κυβέρνηση. Μια πολιτική, η οποία, όπως τόνισε, περιόριζε μέχρι πρότινος τα περιθώρια άσκησης πολιτικής της κυβέρνησης από τους δανειστές. Ακόμη, αντιτάχθηκε με τη λογική της Νέας Δημοκρατίας ότι ο τερματισμός των μνημονίων θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, υποστηρίζοντας πως τα μνημόνια δεν θα τελείωναν, αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικός στόχος και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισήμανε η υπουργός Εργασίας, ήταν να θέσει σε τέρμα αυτό το περιοριστικό καθεστώς και να «ορθοποδήσει η οικονομία της χώρας στα πόδια της» και το κατάφερε με τη επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους στο τελευταίο Eurogroup.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως ο πυρήνας της ανάπτυξης είναι η εργασία. “H παραγωγή πλούτου πηγαίνει μαζί με την ενίσχυση και την προστασία της εργασίας”, υπογράμμισε. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατωτάτου μισθού και η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην εργασία.

Ερωτηθείσα, στη συνέχεια, για τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ στο ονοματολογικό, η υπουργός Εργασίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «καταρχάς και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία, σημαίνει ότι επιλύεται ένα μείζον ζήτημα που ταλαιπωρούσε τις σχέσεις δύο χωρών για περισσότερα από 25 χρόνια και σκόρπιζε τοξικές αναθυμιάσεις στα Βαλκάνια και δημιουργούσε πρόβλημα στις σχέσεις με όλες τις χώρες και μας στερούσε κεφάλαιο. Ακόμη, επιτρέπει να υπάρχει μία συνεργασία πια και εμπορική και οικονομική δραστηριότητα και μία επαφή των δύο λαών, με όρους αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας».

Όσον αφορά τη γλώσσα και τη εθνικότητα, η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε πως η γλώσσα θα είναι μακεδονική, άλλα ανήκουσα στην οικογένεια το νότιο σλαβικών χωρών, άρα γίνεται, όπως επισήμανε, μία επιπλέον διευκρίνιση, η οποία είναι προς το συμφέρον της καθαρότητας της προέλευσης της γλώσσας αυτής. Το δεύτερο ζήτημα όπως λάθος λέγεται, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, για την εθνότητα, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα εθνότητας στη συμφωνία. «Δεν μπορούσε η συμφωνία να ρυθμίσει ζητήματα εθνότητας. Το ζήτημα που ορίζεται αφορά αποκλειστικά την ιθαγένεια, την υπηκοότητα, το τι παραγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα», πρόσθεσε.

Σχετικά με την επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία για τη συμφωνία των Πρεσπών, η υπουργός είπε πως «η Νέα Δημοκρατία παρασυρόμενη από τις ακραίες ακροδεξιές φωνές στο εσωτερικό της, του κυρίου Βορίδη, του κυρίου Άδωνι, του κυρίου Σαμαρά, που είναι η πραγματική σκιώδης ηγεσία του κόμματος αυτού, δημιουργεί μία κατάσταση στην οποία φασιστικά ονόματα που, μέχρι χθες φοβόντουσαν να ξεμυτίσουν, τώρα βρήκαν νομιμοποιητικό λόγο. Για αυτό το ζήτημα Η αξιωματική αντιπολίτευση φέρει τεράστια ευθύνη».

«Οποίος έχει διαβάσει τη συμφωνία, μπορεί να καταλάβει ποια είναι τα οφέλη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος ξεκινώντας τη δική του ομιλία αναφερόμενος και αυτός στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.

Ακόμη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε τη σημαντικότητα της αλλαγής του συντάγματος της γειτονικής χώρας, ως ένα κομβικό σημείο της συμφωνίας αλλά και την εγκατάλειψη κάθε συμβόλου σφετερισμού του ελληνικού πολιτισμού.

Αναφερόμενος στην παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία», τόνισε πως η χώρα είχε ένα κέρδος, διότι σε όλες τις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου η γειτονική χώρα εμφανιζόταν ως «Μακεδονία», ενώ από τώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία». «Δεν μπορεί τα ονόματα να έχουν αξία περισσότερη από τις ίδιες τις ψυχές, τις καταστάσεις, τις πράξεις, τα σώματα, τη γη των ανθρώπων και τα φρονήματα. Αυτή την αλλαγή δεν πρέπει να τη δούμε ως ποτήρι μισοάδειο».

Τέλος, υπογράμμισε πως η Ελλάδα σέβεται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των λαών και το δυνατότητα τους να επιλέγουν το όνομα τους, απλώς, όπως είπε, έθεσε κάποια όρια με αυτή τη συμφωνία. Επίσης, ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε πως με τη συμφωνία των Πρεσπών, τα σύνορα της Ελλάδας γίνονται ασφαλέστερα, επιτυγχάνεται ειρήνη στα Βαλκάνια και τέλος, η τουρκική παρέμβαση αναχαιτίζεται.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, αλλά και καθ΄όλη τη διάρκεια, έξω από το δημαρχιακό μέγαρο πραγματοποίησε συγκέντρωση ομάδα εκατό περίπου ατόμων, διαμαρτύροντας για τη συμφωνία των Πρεσπών.