Δράμα: 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους- « Σαν Φίδι» και «Bella» οι μεγάλοι νικητές

Το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αντιστάθηκε στην πανδημία και πραγματοποιήθηκε φέτος  υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Σακαρίδη, ενώ απόλυτα επιτυχημένη κρίνεται η online πλατφόρμα του με διαθέσιμες τις ταινίες όλων των προγραμμάτων. Η φετινή διοργάνωση ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 26.9.20 με την απονομή των βραβείων του σε Διεθνές, Εθνικό και Σπουδαστικό Τμήμα.

Το μεγάλο βραβείο (Grand Prix 2020) του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ απονεμήθηκε  στην ταινία «And she hisses / Σαν φίδι» της Monica Lek – Ισπανία/ ΗΠΑ, μια ταινία που τα μέλη της επιτροπής ομόφωνα συμφώνησαν ότι το αξίζει. Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αποτελούνταν  από τους Πάβελ Παβλικόφσκι  (Πρόεδρος – Σκηνοθέτης), Θέμιδα Μπαζάκα (Ηθοποιός), Λευτέρη Χαρίτο (Σκηνοθέτης), Λένα Διβάνη (Συγγραφέα) και Στέργιο Πάσχο (Σκηνοθέτης). Να σημειωθεί ότι το πρώτο βραβείο  του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος συνοδεύεται από 4.000 ευρώ, προσφορά της εταιρείας Raycap.

Η φετινή κριτική επιτροπή του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (Πρόεδρος – Σκηνοθέτης), Γιάννης Στάνκογλου (Ηθοποιός), Αλεξία Θεοδωράκη (Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος), Εύη Καλογηροπούλου (Σκηνοθέτης) και η Ρομάνα Λόμπατς (Ηθοποιός).

Στο εθνικό διαγωνιστικό, ξεχώρισε με πέντε βραβεία το «Bella» (φώτο εξωφ) της Θέλγιας Πετράκη, μία από τις καλύτερες ταινίες της φετινής παραγωγής. Αναλυτικά, το φιλμ τιμήθηκε με τον Χρυσό Διόνυσο, καθώς και με τις τιμητικές διακρίσεις φωτογραφίας, καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, κοστουμιών «Ιουλία Σταυρίδου» και μακιγιάζ.Το ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και τις τιμητικές διακρίσεις σεναρίου και σκηνικών, έλαβε η ταινία « Βούτα» του Δημήτρη Ζάχου.

Το » Φυσαρμόνικα Μαν» κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας «Τώνια Μαρκετάκη«, το βραβείο ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στο » Τεό, ο γείτονάς μου» του Χρήστου Καρτέρη, ενώ το βραβείο Drama Queer στο » Madonna f64.0″ του Σταύρου Μαρκουλάκη.

Το «νόημα του Αυγούστου» του Μάνου Παπαδάκη πήρε τις τιμητικές διακρίσειςτης καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας «Παύλος Ιορδανόπουλος» και ήχου.

Τέλος, οι τιμητικές διακρίσεις μοντάζ «Σμαρώ Παπαευαγγέλου»,  πρωτότυπης Μουσικής «Γιάννης Βεσλεμές» και Σχεδιασμού Ήχου «Κωστής Χαραμουντάνης«, απονεμήθηκαν κατά σειρά στην « Απόδραση από τον Εύθραυστο πλανήτη» του Θανάση Τσιμπίνη, στη Μελατονίνη του Νίκου Πάστρα και στο « Ανθολόγιο μιας πεταλούδας» του Κωστή Χαραμουντάνη.

 Εύφημος Μνεία απονεμήθηκε στην «κλήση του Μάριου Ψαρά», στο«Pashka«του Ολτιόν Λίπε και στο «Dakar » του Στέλιου Μωραϊτίδη.

Βραβεία Κοινού

Διεθνές Διαγωνιστικό: «Όπως θα συνέβαιναν Μέσα στο Νερό» της Ανθής Δαουτάκη

Διεθνές Σπουδαστικό: «Το Βάζο» του Κυριάκου Ρόντση (Bournemouth Film School – AUB)

Εθνικό Διαγωνιστικό: «Antivirus» της Αναστασίας Σίμα

Ανεξάρτητα Βραβεία

Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)» της Ζακλίν Λέντζου

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: «Όπως θα Συνέβαιναν Μέσα στο Νερό» της Ανθής Δαουτάκη

Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών για την καλύτερη φωτογραφία από νέο Έλληνα κινηματογραφιστή: Γιάννη Καραμπάτσο για το «Mare Nostrum»

Βραβείο Ανθρώπινων Αξιών της Βουλής των Ελλήνων για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «Στα Βήματά της» της Αναστασίας Κρατίδη.

πηγή: ΕΡΤ

 

No Comments Yet

Comments are closed