Δρ. Τσαβλής: Έχω εμπειρία και γνώση των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης

Ο γιατρός Δρόσος Τσαβλής, με εμπειρία και πορεία στα κοινά, στις δημοτικές εκλογές είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Στη συνέντευξή που παραχώρησε στο MyPortal.gr καταθέτει τη δική του προσέγγιση για την αυτοδιοίκηση, προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης και λέει που οι πολίτες με τη ψήφο τους την Κυριακή πρέπει να πουν τα δικά τους «Ναι» και «Όχι».

 

Αν και στέλεχος της ΝΔ επιλέξατε να είστε υποψήφιος με έναν ανεξάρτητο συνδυασμό. Γιατί κάνατε αυτήν την επιλογή και δεν ακολουθήσατε την κομματική γραμμή όπως συνηθίζεται;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν είχε ποτέ κομματική ταυτότητα. Προέκυψε από την εσωτερική μου ανάγκη να προσφέρω υπηρεσία στο συνάνθρωπο, ίσως λόγω επαγγέλματος, και όχι από την προσδοκία να με επιβραβεύσει η ΝΔ ή να ανταλλάξω τις υπηρεσίες μου με κάποιο κομματικό οφίκιο. Η επιλογή μου να είμαι υποψήφιος με έναν ανεξάρτητο συνδυασμό είναι σε πλήρη συμφωνία με αυτά που πρεσβεύω σαν άνθρωπος και σαν χαρακτήρας. Πιστεύω ότι η προσφορά δεν έχει χρώμα. Έχει μόνο άρωμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Άρωμα δράσης και δημιουργίας. Όσο είναι αυτό εφικτό μέσα από ένα κόμμα, άλλο τόσο και ίσως πιο εύκολα γίνεται εφικτό μέσα από έναν ανεξάρτητο συνδυασμό. Το μυστικό είναι να θες ειλικρινά και ανυστερόβουλα να ασχοληθείς με τα κοινά. Το αν θα το κάνεις μέσα από ένα κόμμα ή από έναν ανεξάρτητο συνδυασμό θεωρώ ότι είναι δευτερεύον ζήτημα.

Επαγγελματικά είστε γιατρός. Σε ποιους τομείς θα θέλατε να δραστηριοποιηθείτε, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Η ιατρική μου ιδιότητα μου υποδεικνύει πάντα τον τρόπο συναναστροφής με τους ανθρώπους. Οδηγεί όλες μου τις δραστηριότητες γύρω από τον άνθρωπο καθιστώντας αυτόν το κέντρο της οποιαδήποτε συμπεριφοράς μου. Αναπόφευκτο, λοιπόν, είναι να με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Κοινωνική Πολιτική και η σωστή εφαρμογή της, με γνώμονα το όφελος και την ευημερία του συνδημότη μου. Ο τομέας αυτός είναι, θεωρώ, ένας από τους βασικούς πυλώνες μιας σωστής και ανταποδοτικής προς τους πολίτες δημοτικής αρχής. Προτεραιότητα μου είναι η ενίσχυση και η εύρυθμη λειτουργία των Κοινωνικών δομών του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως τα δύο κοινωνικά ιατρεία, το κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό υπνωτήριο. Επιπλέον, η αποδοτική λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας και των κέντρων σίτισης που προϋποθέτουν την ικανοποιητική χρηματοδότηση μέσα από άρτια οργανωμένα προγράμματα ΕΣΠΑ. Τα ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και η ευαίσθητη κατηγορία των ΑμΕΑ είναι τομείς που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής διότι αφορούν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα νήπια και τα άτομα με αναπηρία. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ασχολείται με τα κοινά και να μη βάζει όλη τη δύναμή του για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών του, υγιών και πασχόντων.

Πώς κρίνετε την απερχόμενη διοίκηση Μπουτάρη; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης;

Δυστυχώς η απερχόμενη διοίκηση Μπουτάρη εδώ και αρκετό καιρό ταλανίζεται από μια μεγάλη κρίση εσωστρέφειας αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα της πόλης που είναι και πολλά και δισεπίλυτα. Στη δύση αυτής της διοίκησης αποκαλύφθηκε μια πρωτόγνωρη ανικανότητα διαχείρισης δύο πολύ βασικών ζητημάτων, της καθαριότητας και της ασφάλειας, τα οποία αμαυρώνουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης και την καθιστούν απωθητική τόσο για το δημότη όσο και για τον επισκέπτη της. Δεν είναι δυνατόν να λιμνάζουν και να μην απορροφώνται 50 εκ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου, που προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, ενώ υπάρχουν 1500 εργαζόμενοι έτοιμοι να ριχθούν στη μάχη κατά της ρύπανσης. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν εξοπλισμό για να δουλέψουν (μάσκες, παπούτσια, απορρυπαντικά, σκούπες κλπ) με αποτέλεσμα να παρουσιάζει η πόλη αυτήν την αλγεινή εικόνα. Η αντικατάσταση των λαμπτήρων με άλλους οικονομικότερους LED θα εξασφάλιζε επαρκή φωτισμό σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να ελαττώνονταν η παραβατικότητα. Δεν θα θίξω το κυκλοφοριακό ζήτημα, διότι οι αρμοδιότητες του Δήμου είναι περιορισμένες όσον αφορά στον ΟΑΣΘ. Το θέμα όμως της διπλοστάθμευσης και της παρακώλυσης των συγκοινωνιών πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της συνεργασίας δημοτικής αστυνομίας και τροχαίας.

Η απλή αναλογική απαιτεί συνεργασίες. Με ποιους ναι και με ποιους όχι;

Ο εκλογικός νόμος δεν ευνοεί τη συγκρότηση μιας ισχυρής δημοτικής ομάδας που θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα της πόλης σχεδόν αποκλειστικά μόνη της όπως στο παρελθόν. Τώρα απαιτούνται συνεργασίες όλων με όλους. Προσωπικά θα συνεργαζόμουν με οποιονδήποτε που το όραμα του για την πόλη και τη ζωή των κατοίκων της  συναντιόταν με το δικό μου. Είμαι άνθρωπος της σύνθεσης και της κοινής πορείας. Δεν αποκλείω ποτέ κανέναν. Όλοι κάτι έχουν να δώσουν και να συνεισφέρουν. Με το σκεπτικό αυτό, λοιπόν, δεν μπορώ και δεν θα το έκανα ποτέ να αποκλείσω τη συνεργασία με οποιονδήποτε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρόλα αυτά, διαρκής φόβος μου είναι μήπως τελικά κινδυνεύσει ο σχεδιασμός και το έργο του Δήμου από ασυνεννοησία και διαφωνία μεταξύ των δημοτικών ομάδων.

Γιατί να πουν οι θεσσαλονικείς «ναι» στην παράταξή σας και σε εσάς;

Οι Θεσσαλονικείς πριν ψηφίσουν οφείλουν να «ζυγίσουν» καλά τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους, δηλαδή προγράμματα υποψηφίων συνδυασμών, προσωπικότητα υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, βιογραφικά, εμπειρία, δράσεις, συμμετοχικότητα. Δεν πρέπει να είναι εύκολη και βιαστική η ψήφος. Εγκυμονεί κινδύνους. Όταν βάζει κανείς σταυρό δίπλα στο όνομα κάποιου αυτόματα τον εξουσιοδοτεί να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Η δική μας παράταξη «ΝΑΙ στη ΘεσσαλοΝΙΚΗ» με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα είναι μία παράταξη που έχει ως αφετηρία τη βαθιά γνώση των προβλημάτων της πόλης, το πλήρες πρόγραμμα και σχέδιο για την αντιμετώπισή τους και το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό από όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων καταξιωμένων στο χώρο του ο καθένας με όρεξη για δουλειά και αισιοδοξία. Ο ίδιος ο κ. Ζέρβας είναι ένας ενεργός πολίτης, με πολύ έντονη αυτοδιοικητική πορεία, οικονομικά ανεξάρτητος με σταθερό εθνικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Μας εμπνέει και μας ενώνει. Όσον αφορά σε μένα, θα τολμούσα να ζητήσω την ψήφο του συμπολίτη μου Θεσσαλονικιού, διότι θεωρώ ότι έχω και εμπειρία και γνώση των προβλημάτων της πόλης, λόγω της παλαιότερης θητείας μου ως εκλεγμένος κοινοτικός σύμβουλος  στην Ε’ Κοινότητα, αλλά και διότι έχω το χαρακτηριστικό όταν ασχολούμαι με κάτι να το περαιώνω και κυρίως να το παραδίδω καλύτερο από ό,τι το παρέλαβα. Η υποψηφιότητά μου ως Δημοτικός Σύμβουλος με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΝΑΙ στη ΘεσσαλοΝΙΚΗ» του κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα είναι από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες της ζωής μου, μιας και αν εκλεγώ, θα κληθώ να συναποφασίσω και να χαράξω το μέλλον της πόλης που ζω εργάζομαι και μεγαλώνω τα τρία παιδιά μου.

 

No Comments Yet

Comments are closed