Δημιουργοί του εμβολίου κατά της Covid-19: Ζήτημα χρόνου το εμβόλιο για τον Καρκίνο

Ζήτημα χρόνου θεωρούν την παραγωγή εμβολίων που θα αποτρέπουν την επανεμφάνιση καρκίνων ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες τουρκικής καταγωγής και ιδρυτές της BioNTech που δημιούργησαν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού.

Σε συνέντευξή τους στην Καθημερινή και τον Αλέξη Παπαχελά, περιγράφουν μεταξύ άλλων πώς σκέφτηκαν να  χρησιμοποιήσουν μια μεθοδολογία που προοριζόταν για την αντιμετώπιση του καρκίνου το πρώτο εμβόλιο mRNA, αλλά και τη «μεσογειακή” χημεία που υπήρξε στην τηλεδιάσκεψη με τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Όσον αφορά τους καρκινοπαθείς, ο διακεκριμένος επιστήμονας αναφέρει ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μοίρα των καρκινοπαθών, ιδίως μετά από χειρουργική επέμβαση”. Και αυτό όπως αποσαφηνίζει διότι «μετά τις επεμβάσεις, σε πολλούς όγκους, περίπου το 30% με 40% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπές εντός δύο ή τριών ετών”. Προσθέτει ότι αυτό που θέλουν να πετύχουν με τα εμβόλια είναι να αποτρέψουν αυτές τις υποτροπές και δηλώνει αισιόδοξος ότι σε δύο με τρία χρόνια θα έχουμε αποτελέσματα από τις δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δεν αλλάζουν το DNA

Αναφορικά με τη «φιλολογία” που διακινείται (κυρίως) από τους αντιεμβολιαστικούς κύκλους περί αλλαγής του DNA από τα mRNA εμβόλια, ο κ. Σαχίν είναι κατηγορηματικός: «Η τεχνολογία mRNA δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματος, επειδή εγχέεται, κάνει μια δουλειά και εξαφανίζεται μετά από δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες. Έτσι δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει κάτι στο σώμα”.

Στο ερώτημα τι θα λέγατε στους ανθρώπους που αρνούνται να εμβολιαστούν, η Οζλέμ Τουρετσί αναφέρει ότι «δεν είναι δική μας δουλειά να πούμε κάτι. Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν θέλουν να εμβολιαστούν είναι πολλαπλοί, οπότε δεν μπορεί κανείς να απαντήσει σε κάθε έναν”. Προσθέτει ότι η δική τους δουλειά είναι να διασφαλίσουν ότι παράγονται δεδομένα, τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τι σημαίνει εμβολιασμός και τι σημαίνει αυτό το εμβόλιο.

No Comments Yet

Comments are closed